Ukrayna Altyapı Bakanlığı’ndan yeni hükümete rapor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Altyapı Bakanlığı, Bakanlar Kurulu’na ulaştırma endüstrisinin gelişimi için bir çalışma planı hazırladı.

Altyapı Bakanlığı, işleri ve yetkileri mevcut bölüm başkanlarından, gelecekteki yetkililere mümkün olduğunca rahat bir şekilde aktarmak için tasarlanmış bir sunum belgesi olan geçiş kitabının hazırlanmasını tamamladı.

Yorumlara göre belgenin yarısından fazlası, gereksiz detaylar olmasa da, Vladimir Omelyan ve meslektaşlarının başarılarına ayrılsa da, önümüzdeki 5-10 yıl boyunca bakanlığın planlarına ışık tutuyor.

Ayrıca bakınız: Ukrayna’da Otoparklar İçin Elektrikli Araç Şarz Cihazı Zorunlu Olacak

Sunumun bölümlerinden biri, Ukrayna‘da çevre dostu ulaşım yöntemlerinin geliştirilmesine ayrılmıştır. Omelyan’ın bu konudaki iddialı hedefleri:

  • Elektrikli araç satışlarının payında 2030 yılına kadar % 50’ye varan artış.
  • Elektrikli taşıtların yurtiçi trafikteki payının 2020 yılına kadar % 75’e yükselmesi.
  • Ulaşım kaynaklı sera gazı emisyonlarının 1990 yılı göstergelerinin % 60’ına düşürülmesi

Bölümdeki hedeflere ulaşmak için aşağıdakiler yapıldı:

  • Vatandaşların ve belediyelerin elektrikli nakliyeye geçmeleri için ekonomik teşvikler (tam olarak – belgede belirtilmemiştir).
  • Çeşitli ulaştırma tipleri için vergi ve ücretlerinin farklılaşması. Basitçe söylemek gerekirse, elektrikli araç sahipleri benzinli ve dizel araç sahiplerinden daha az ödeyecek.
  • Nakliye sektörü için sıkı uluslararası çevre standartlarının Ukrayna’da uygulanması.

Buna ek olarak, departman olası uygulama için yaklaşık tarihleri bile belirtmeden, daha iddialı işleri de belgede belirtti. Örneğin, Ukrayna’da elektrik üreten bir pilot yolun yapımı. Elektrikli araç üretimi için en az iki fabrikanın yanı sıra, elektrikli otobüs, tekne ve uçak üretimi için bir dizi fabrika da belgede öne sürüldü.

Omelyan’ın departmanı ünlü Hyperloop projesi hakkında da bilgi verdi. Gerçek şu ki şu anda sadece adı geçiyor: 11 küresel karayolu taşımacılığı yolundan 5’inin Ukrayna’dan geçeceği öngörülüyor.

Kaynak: ubr.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com