Ukrayna, Rusya ile yapılan terörle mücadelede işbirliği anlaşmasını askıya aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, 12 Temmuz 2012 tarihli Rusya ile imzalanan terörle mücadelede işbirliği anlaşmasını askıya aldı. Bunun nedeni, Rusya’nın silahlı saldırganlığının yanı sıra Ukrayna’nın doğu bölgelerinde bölücülük ve terörizmin teşvik edilmesidir.

Ukrayna Rusya

Ukrayna hükümeti tarafından 8 Temmuz Çarşamba günü alınan karar ile 12 Temmuz 2012’de Yalta’da imzalanan Rusya ile memorandum sona ermiştir. Dışişleri Bakanlığı’na bu mutabakat muhtırasını Rus tarafını bilgilendirmesi talimatı verildi.

Açıklayıcı notta belirtildiğine göre, anlaşmaların sona ermesinin nedenleri, Ukrayna’daki Rusya Federasyonu’nun silahlı saldırganlığı ve Ukrayna’nın doğu bölgelerinde ayrılıkçılık ve terörizmin teşvik edilmesiydi.

Belgede, “Rusya’nın eylemleri uluslararası ilişkilerdeki ilkeleri ihlal ederken, dünyadaki hukuk, düzen ve güvenliğin temellerini zayıflatarak, Ukrayna’da yaşayan insanların hak ve özgürlüklerini ihlal etmektedir.” denildi.

Mutabakat Zaptı hükümlerine göre, özellikle taraflar, faaliyetlerinde iki devletin güvenliğini tehdit eden terör örgütleri hakkında bilgi alışverişinde bulunmakta, güvenliği sağlamada ve toplumu koruma alanında işbirliği yapmakta, terörist saldırıları önleme konusunda bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmaktaydılar.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com