Çin, Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’ya yardım eder mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD, Çin’in Ukrayna’ya karşı savaşta Rusya’ya yardım edebileceğinden endişe ediyor. Pekin ve Moskova arasındaki ittifak bunu gerçekten yapabilir mi?

RBC-Ukrayna’da Milaçn Leliç‘in makalesini Türkçeye çevirerek sunuyoruz.

Ukrayna ordusunu yenemeyen saldırgan ülke, birkaç müttefikinden yardım aramaya başladı. Bunların en beceriklisi elbette Çin. Bazı yetkili Batı medyası Moskova’nın Pekin’den askeri yardım talebinde bulunduğunu bildirdi. Bazı ayrıntılar da ortaya çıktı: İddiaya göre Ruslar, Çin askeri teçhizatını, insansız hava araçlarını ve askerler için kuru erzakları kendilerine aktarmalarını istedi.

Rusya’nın savaş kayıpları: 13 bin 500’den fazla asker, 81 uçak ve…

Çin hükümeti beklendiği gibi her şeyi reddediyor. Ancak ABD ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, Çinli diplomat Yang Jiechi ile yaptığı bir görüşmede Rusya Federasyonu’na askeri veya mali yardımın yanısıra Rusya’nın yaptırımları aşmasına yardımcı olma girişimlerinin çok ciddi sonuçlara yol açacağı konusunda tekrar uyardı.

Rus yanlısı tarafsızlık

Kremlin, Ukrayna’yı işgalini başlatırken, yalnızca kararsızlığa ve Batı’daki bir bölünmeye değil, aynı zamanda işler plana göre gitmezse Çin’in önemli desteğine de güvenmiş olmalı. Görünüşe göre Moskova sadece birinci değil, ikinci noktada da yanlış hesap yaptı.

Tabii ki, saldırganlığın en başından itibaren Çin, kendisini esas olarak “barış ve müzakereler” ihtiyacına ilişkin genel ifadelerle sınırlayarak, kesinlikle uzak bir pozisyon aldı. Ukrayna’ya yönelik saldırının sadece Avrupa ve Kuzey Amerika’da değil, tüm uygar dünyada şiddetle kınandığı koşullarda, Pekin’in bu tutumu saldırgana karşı açık bir hoşgörü gibi görünüyor. Ayrıca Pekin, Rusya Federasyonu’na karşı uluslararası yaptırımların uygulanmasını derhal kınadı.

Saldırganlığın başlamasından kısa bir süre önce Vladimir Putin ve Çin lideri Xi Jinping, hacimli bir ortak bildiriye imza attılar. Sadece “sınırsız dostluk”la ilgili değil, aynı zamanda “NATO’nun doğuya doğru genişlemesini” de kınadı. Pekin, Moskova’nın o zamanki “güvenlik garantisi” taleplerini de destekledi. Açıkçası, bu gerçekleşmeyen müttefikliğe karşı Rus güveninin temeli oldu.

Privatbank günlük para çekme limitini 100 bin UAH olarak açıkladı

Ukrayna Gelecek Enstitüsü analistlerinden Ilia Kusa “Rusya Federasyonu, Çin ile ittifakı askeri-politik boyutta algıladı, Çin’in her şeyde ortak olacağına inanıyordu, ancak daha çok temennide bulundular. Aslında sadece muhalefete bağlı durumsal bir ortaklıkları var. Çin’in önceliği olan ABD, diğer her şey ikincil durumda” dedi.

Bu nedenle, Çin’in, silahlarını Rusya Federasyonu’na göndererek bu kadar kaba bir şekilde ikame edilmesi olası değildir. Eğer olsaydı, bu Rus ordusu için çok faydalı olurdu. Askeri uçaklar, zırhlı araçlar ve topçu gibi birçok Çin silahı, Rus silahlarıyla temel uyumluluğa sahiptir.

Çin faizi

Ancak daha alakalı olan, finansal ve ekonomik alanda ve teknolojide saldırgana olası Çin yardımıdır. Yaptırımlar ve yüzlerce şirketin Rusya pazarından çekilmesi birçok üretim zincirini yıktı. Anlaşıldığı üzere, Rusya Federasyonu tek başına vagonlar için bile rulman üretebilecek durumda değil.

Ancak şimdiye kadar, Pekin Moskova’ya yardım etmek için özellikle acele etmiyor. Federal Hava Taşımacılığı Ajansı’nda belirtildiği gibi Çin, Rusya’ya uçaklar için yedek parça tedarik etmeyi reddetti. Bir dizi Çin bankası, rublenin istikrarsızlığı nedeniyle Rusya ile işbirliğini sınırlamaya başladı, Çin merkez bankası yuan’ın para birimi koridorunu Rus para birimine karşı iki katına çıkardı. En popüler akıllı telefon markalarının Rusya Federasyonu’na arzı da keskin bir şekilde azaldı.

Zamanla, Çin ürünlerinin Rusya Federasyonu’na ithalatının, örneğin tüketici elektroniğinde artması muhtemeldir. Çin ödeme sistemi UnionPay, Rusya pazarından ayrılan Visa ve Mastercard’a bir alternatif olabilir.

Ancak saldırgan ülke, finans ve teknoloji alanındaki yaptırımların etkisini Çin pahasına kesinlikle tam olarak telafi edemeyecek. Örneğin, Çin yongaları genellikle Tayvanlılardan teknolojik olarak daha az gelişmiş olmakla kalmamakta, aynı zamanda Amerikan teknolojilerine göre üretilmektedir. Bu nedenle tedarikleri yaptırımlara tabidir.

Rusya’nın, daha sonraki yaptırım paketleri için seçeneklerden biri olan SWIFT’den tamamen ayrılması durumunda, CIPS’in Çinli muadili tarafından değiştirilmesi de pek olası değildir. Çin sistemi, SWIFT’den daha az müşteriye ve küresel pazar payına sahiptir.

Her halükarda Çin, Rusya ile ikili ilişkilerde güçlü bir konumda olduğunun açıkça sinyallerini veriyor. Sonuç olarak, ticaret ve ekonomik işbirliği şartlarını belirleyecek olan Pekin’in kendisidir.

Ve Ruslara yardım etmek adına Çin’in doğrudan mali ve ekonomik yaptırımları ihlal etmesini kimse beklememelidir. Bunun nasıl sonlanabileceği, Çin borsasının Rusya’nın askeri yardım talebiyle ilgili haberlere verdiği tepkiyle gösterildi. 14 Mart Pazartesi günü, Çin hisse senetleri, Batı medyasının isimsiz kaynaklara atıfta bulunan birkaç haberi nedeniyle %7.8 oranında düşerek 2008 krizinden bu yana en büyük düşüşünü yaşadı.

ÇHC’nin Rusya adına Batı ile ticari ilişkileri riske atmakta pratik bir çıkarı yok. Geçen yıl Rusya ile Çin arasındaki ticarette önemli bir artış olmasına rağmen, Rusya’nın Çin ticaretindeki payı yüzde ikinin biraz üzerindeydi. AB ve ABD, ticaretin %30’unu oluşturuyor.

Dolayısıyla Çin şu anda hassas bir durumda. Ülke, elbette, Rusya Federasyonu’na karşı yaptırımlara katılamaz: En azından ABD’de bir “sapma”, Pekin’in özenle güçlendirdiği Çin’in öznelliğinde bir azalma gibi görünecektir. Ancak bunları ihlal etmek de son derece riskli: Amerikan medyasına göre, Washington’da Çinlilere karşı yeni yaptırım paketleri sunmaktan mutlu olacak pek çok kişi var ve Ukrayna’daki savaş mükemmel bir fırsat olabilir.

Ilia Kusa “Çin için Rusya’nın toptan yenilgisi kârsızdır, çünkü Batı’ya sadık veya tarafsız politikacılar iktidara gelebilir. Aynı zamanda, Çin’in savaşı uzatması kârsızdır, giderek daha fazla istikrarsızlık getirir. Birleşik Devletler her hafta Çin’in Rusya’nın suç ortağı olduğu sorusunu gündeme getiriyor, çünkü yaptırımlara katılmıyor.” dedi.

Ona göre, Pekin için ideal seçenek, savaşın şartları ÇHC için gerçekten önemli olmayan bir dondurma veya uzlaşma ile bitmesidir. Rusya’nın “Ukrayna’nın Nazilerden arındırılması” hakkındaki propaganda tezleri, Pekin için her zaman anlaşılmaz ve anlamsız olmuştur.

Ancak Çin için gerçekten ilginç olan, mağlup değil, şartlarınızı dikte edebileceğiniz ve örneğin Rus varlıklarını ucuza satın alabileceğiniz zayıflamış bir Rusya olacaktır. Çinlilerin Gazprom ve Rusal gibi devlere olan ilgisi daha önce Bloomberg tarafından bildirilmişti.

Çin’in Ukrayna tarihindeki bir başka pratik ilgi alanı, Batı’nın bariz askeri saldırganlığa tepkisini test etmektir. Açıkçası, ABD ve Avrupa kendilerini yalnızca derin endişelerle sınırlasaydı, o zaman Pekin Tayvan’ı zorla ele geçirmek için özel planlar yapabilirdi, çünkü uluslararası arenada bu tür eylemlerin sonuçları yoktur. Ama bu umut açıkça işe yaramadı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com