ISW, Rusya Federasyonu’nun İran ve Beyaz Rusya ile gizli görüşmelerine dair açıklamalar yaptı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) analistleri Rusya Federasyonu’nun neden İran ve Beyaz Rusya temsilcileriyle gizli toplantılar düzenlediğini anlattı.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün (ISW) analistlerine göre, Rusya Federasyonu İran ve Beyaz Rusya temsilcileriyle düzenlediği gizli toplantılarla, yeni dronlar ve füzeler almaya, ayrıca Lukaşenko’yu Ukrayna’ya karşı savaşa tamamen katılmaya zorlamaya çalışıyor.

Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı’nın İran Genelkurmay Başkanı ile dün görüştüğü de açıklandı.

Analistlere göre, Rusya cephede en azından bir miktar başarı elde etmek için fırsatlar aramaya devam ediyor. Şubat ayında Kiev’i üç gün içinde almayı planlayan Kremlin, şimdi diğer devletlerin yardımı olmadan başa çıkamayacağını anladığı belirtildi.

İngiliz istihbaratı: Mühimmat kıtlığı ve lojistik sorunlar, Rusya Federasyonu’nun saldırı potansiyelini sınırlıyor

Böylece 3 Aralık’ta Rusya Federasyonu Savunma Bakan Yardımcısı Albay General Aleksandr Fomin’in İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ile görüştüğü öğrenildi. Görüşmeler Tahran’da gerçekleşti. İran görüşmeyi doğrularken, Rusya bu konuda da sessiz kaldı.

ISQ “Resmi İran devlet medyasının haberlerine göre, belirsiz askeri işbirliğini tartıştılar. Ukrayna’da kullanılmak üzere İran insansız hava araçlarının ve füzelerinin Rusya’ya satışını tartışmış olabilirler. Bakıri, İran’ın savunma bakanı ve askeri politika ile stratejik liderlikten sorumlu.” dedi.

Ayrıca dün Putin’in uçağının Beyaz Rusya hava sahasında görüldüğü öğrenildi. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Serge Şoygu’nun Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin ile görüşmeye gittiği ortaya çıktı. Sözde ‘askeri alanda bölgesel güvenliğin ortak sağlanmasına ilişkin anlaşma’da yapılacak değişiklikleri onayladılar.

ISW’nin bildirdiğine göre, Hrenin ve Lukaşenko, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarını desteklemeye devam etmesi için Beyaz Rusya’ya baskı yapmaya çalışıyor

Analistler, Belarus’un Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya karşı savaşına tam olarak müdahale etme olasılığını daha önce değerlendirdiklerini de sözlerine ekledi. Uzmanlara göre Lukaşenko’yu engelleyen iç faktörler var ve bu nedenle bunu yapmayacak.

Rusya Federasyonu ve Beyaz Rusya: Putin, Lukaşenko’yu Ukrayna’ya karşı savaşa nasıl dahil ediyor?

Beyaz Rusya, Ukrayna’yı tam kapsamlı işgalinin ilk gününden beri Rusya Federasyonu’na yardım ediyor. Böylece, 24 Şubat’ta Rus birlikleri, Belarus’tan Ukrayna topraklarına bir atılım yaptı. Hatta videoya alındı. Ayrıca Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya Beyaz Rusya’dan insansız hava araçları ve füzeler fırlatıyor.

Dün, 3 Aralık’ta, Şoygu’nun beklenmedik bir şekilde Belarus’a geldiği ve askeri “ittifak” ile ilgili değişiklikleri imzaladığı öğrenildi. Bakanın ziyareti ne Rus ne de Beyaz Rusya makamları tarafından duyurulmadı.

Şoygu ayrıca Lukaşenko ile bir görüşme yaptı ve ardından Lukaşenko bugün Belarus ve Rus ordularının “tek bir ordu olarak hazırlandıklarını” belirtti. Lukaşenko, cumhuriyette her iki ülkenin bölünmelerinin “uyumlaştırılmasının” sürdüğünü de hatırlattı. Ayrıca Belarus ordusunun Rus milislerine eğitim verdiğini söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com