Ukrayna ve Türkiye Stratejik Başkanlar Konseyi toplantısı için 2020’de serbest ticaret anlaşması hazırlayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna ve Türkiye’nin 2020 yılında Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanları Stratejik Konseyi toplantısı için bir serbest ticaret anlaşması hazırlamayı planladıklarını söyledi.

Antaşya’da Türk Dışişleri Bakanı ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Kuleba, “Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Stratejik Konseyi’nin bir sonraki toplantısını gerçekten yapmaya kararlıyız ve bunu maksimum içerikle doldurmak istiyoruz. Ve tabii ki, serbest ticaret anlaşması liderlerimiz tarafından zaten bizlere verilmiş en çok önem verilenmesi gereken görevlerden biri.” dedi.

Dışişleri Bakanı şu anda Ukrayna’nın bu konuda istişarelere devam etmek için Türk tarafından belirli bir belgeyi beklediklerini de kaydetti.

Serbest Ticaret Anlaşması’na da değinen Kuleba “Tabii ki, ticaretimizin potansiyeli olağanüstü. Size Türk mallarının Ukrayna’nın herhangi bir bölgesindeki herhangi bir mağazada bulunabileceğini içtenlikle söyleyebilirim … Ne yazık ki, Ukrayna malları henüz Türkiye pazarında temsil edilmiyor, ama aynı zamanda bir çok imkanımız da var. Bu potansiyeli geliştirebilir, ticarette adil ve karşılıklı olarak faydalı bir denge kurabilir ve serbest ticaret bölgesi üzerinde bir anlaşma imzalayarak ticaretimizi yeni bir ufka getirebiliriz. Bugün meslektaşımla birlikte bu konuda maksimum gayreti sarf edeceğimize dair mutabıkız.” dedi.

Ticaret konusunda ilgili Ukraynalı ve Türk uzmanlar bu konuda müzakerelere devam edecek; ancak siyasi liderler, dışişleri bakanları ve her iki ülkenin ticaret bakanlıkları uzmanlar düzeyinde çözülemeyen aşamada bulunan sorunlarda devrede olacaklar.

Kuleba, “Şimdi her iki tarafta da tüm sorunları çözmek ve bir sonuca ulaşmak için siyasi irade var, hem Ukrayna hem de Türkiye ve iş dünyasının çıkarlarına vurgu yapıyorum.

3-4 Temmuz 2020 tarihlerinde Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret etmişti. Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları Cuma günü Ukrayna-Türkiye Ortak Stratejik Planlama Grubu Sekizinci toplantısını gerçekleştirdiler.

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com