Ukrayna Rus Mallarına Ambargoyu 2021’e Kadar Uzattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu, Rus mallarının ithalatına ilişkin kısıtlamayı 2021 yılına kadar uzattı.

605 sayılı ilgili karar Bakanlar Kurulu web sitesinde kamuya açıklandı.

Hükümet, 30 Aralık 2015 tarihli ve 1147 sayılı “Rusya Federasyonu’ndan Ukrayna Gümrük Bölgesine Mal Alımı Yasağı Hakkında” kararının geçerlilik süresini 2020 yılı olarak değiştirmiştir.

Kararname 1 Ocak 2021’de sona ermektedir.

Hatırlatma: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu yıl 24 Haziran kararıyla, 1 Ocak’tan 2020’ye kadar bir gıda ambargosu ve Ukrayna mallarının geçişiyle ilgili kısıtlamalar getirmişti.

Daha önce, bu yılın 15 Mayıs’ında da Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu’ndan ithalatı yapılacak yasaklı malların listesini önemli ölçüde genişletmeye karar vermiş ve ilgili kararname 26 Haziran’da yayınlanmıştı.

Özellikle, 1 Temmuz 2019’dan itibaren ambargo, çimento üretimi için hammaddelerin (klinkerlerin) yanı sıra hazır tüm çimento, mineral (azot, potasyum ve fosfat) gübreleri, hayvan yemi ve veterinerlik ürünleri için de geçerlidir. Genişletilmiş liste aynı zamanda kibritler, kontrplak ürünleri, duvar kağıdı, hafif sanayi ürünleri, metal ve karbon çelik teller, borular, metal ağlar, bağlantı elemanları, çelik mutfak eşyaları ve araçları (arabalar, motosikletler, traktörler vb.) İçerir. içermektedir. Ayrıca, 1 Mart 2020’den itibaren, kullanılmış demiryolu ve tramvay araçlarının ithalatı da yasaklanmıştır.

 

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com