Ukrayna’da Devlet Dili Yasası Yürürlüğe Girdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Yasa, her Ukrayna vatandaşının devlet dilini vatandaşlığının dili olarak konuşmak zorunda kalmasını gerektiriyor.

Unian ajansının haberinde Ukrayna’da, “Ukrayna dilinin devlet dili olarak işleyişini sağlama” yasası yürürlüğe girmiştir. Ukrayna Meclisi Verkhovna Rada tarafından kabul edilen yasaya göre, her Ukrayna vatandaşının devlet dilini vatandaşlığının dili olarak konuşmak zorunda kalmasını sağlıyor. Aynı zamanda, devlet yetişkinler için Ukrayna dili kursları düzenlemekte ve devlet dilini böyle bir fırsatı olmayan Ukrayna vatandaşlarına özgürce ilerletme fırsatı da sunmaktadır. Yasaya göre, Ukrayna Devlet Dil Standartları Ulusal Komisyonu oluşturacak. Yasaya uygun olarak, Ukrayna vatandaşlığını edinmeyi amaçlayan bir kişi devlet dilini uygun bilgi seviyesinde bilmek zorundadır.

Aynı zamanda, Ukrayna vatandaşlığını elde etmek için devlet dilindeki yeterlilik düzeyine ilişkin şartların, kanunun yürürlüğe girmesinden 2 yıl sonra yürürlüğe girecek olan Devlet Dil Standartları Ulusal Komisyonu tarafından belirlenecek seviye ile belirlenir. Ayrıca, bu iki yıllık süreçte, sınavın Ukrayna vatandaşlığı kazanmak için gerekli olan devlet dilinde yeterlilik seviyesine getirilmesinde normun yürürlüğe girmesi ertelendi.

Yasa, devlet dilini konuşmak ve resmi görevleri yerine getirmek durumunda olan kişileri tanımlar. Bunlar arasında, özellikle devletin liderleri, milletvekilleri, hakimler, savcılar, Merkez Bankası çalışanları, sözleşmeli hizmet veren memurlar, öğretmenler, devlet doktorları ve belediye sağlık kurumları doktorları bulunmaktadır. Kanun özel iletişim alanı ve dini törenlerde kullanılan dil için geçerli değildir.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com