Ukrayna Ralli dünyasından üzücü haber

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna eski ralli şampiyonu ve Ukrayna Liman kupası ralli serilerinin organizatörü Viktor Şapovalov hayatını kaybetti.

Ukrayna’da yaşayan Türk rallici Selami Sezer konu ile ilgili yaptığı açıklamada “15 yıl önce tanıştığım ve buradaki ralli maceramın başlamasına vesile olan Viktor Şapovalov, Ukrayna’nın bağımsızlığından sonra ralli sporunun gelişmesi için çok emekleri olan, ralliye gönül vermiş, rallicilerin sorunlarıyla tek tek ilgilenen, destek olan değerli bir insandı, başarılı bir rallici ve spor organizatörü olmasının yanı sıra tam bir Türk dostuydu.

Düzenlediği Liman Kupası rallilerinde defalarca Türk bayrağının göndere çekilmesine vesile olmuş; Türk bayrakları, şapkalar gibi hediyeleri dağıtmamız için çok destek olmuştu. Hem Ukraynalı rallicilerin Türkiye’de, hem de Türk rallicilerin Ukrayna’da yarışması için bir çok organizasyon düzenlemişti.

Bir süredir başgösteren kalp şikayetleri sebebiyle yatırıldığı hastanede 11 Mart 2021 gecesi 62 yaşında çok sevdiği Odessa şehrinde hayata gözlerini yumdu. Ukrayna ralli dünyası Viktor amcasını kaybetti, kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine ve ailesine de başsağlığı diliyorum” diye konuştu.

Ukrayna ralli dünyasının kilometre taşlarından biri olan Viktor Aleksandroviç Şapovalov’un hayatından bazı satırbaşları şu şekilde:

  • 1984 – “Odessa 84” rallisi (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği – ilk rallisi),
  • 1997 – 9.klasmanda A/N grubunda Ukrayna şampiyonu,
  • 1998 – Çeşitli ralli serilerinde Ukrayna Kupası birincilikleri,
  • 1999 – 7.klasmanda A/N grubunda Ukrayna şampiyonu, (Ukrayna’nın ulusal “Master of Sports of Ukraine” ünvanını aldı.)
  • 2004 – Ukrayna Fahri Turizm Elçisi ünvanını aldı.
  • 2005 – Belarus Otomobil Federasyonu’ndan özel ödül aldı.
  • 2005 – Moldova Motor Sporları Federasyonu’ndan özel ödül aldı.
  • 2005 – Türkiye Odesa Başkonsolosluğu’ndan Teşekkür Plaketi aldı.
  • 2006 – P8 klasmanında NGS “Limanov Cup” Kupası şampiyonu oldu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com