Ukrayna taksi sisteminde lisans zorunluluğu bu sonbaharda geliyor: Bolt, Uber ve Uklon kuralları sıkılaştırıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna bu sonbaharda taksiyle ilgili yasa tasarısını onaylamak istiyor. Ukrayna’daki popüler taksi hizmetleri Bolt, Uber ve Uklon dramatik değişiklikler bekliyor, sürücüler yolcu taşımacılığı için lisans almak zorunda kalacak.

Ukrayna Altyapı Bakanlığı Otomobil ve Şehiriçi Elektrik Taşımacılığı Genel Müdürü Hamlet Poghosyan‘a göre, taksi hizmetlerinde reform yapmayı amaçlayan “İç Hatlarda Yolcu Taşımacılığının Taksi ve Gümrüklü Araçlarla Sağlanmasına Yönelik Faaliyetlerin Düzenlenmesine İlişkin Ukrayna’nın Bazı Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” tasarısı geliştirilmiştir.

Poghosyan’a göre şu anda bu pazarın % 95’i gölgede ve genel olarak sektörde yaklaşık 220 bin sürücü çalışıyor ve neredeyse hiçbiri yasadışı çalışmasından ötürü vergi ödemiyor. Popüler online taksi hizmetleri sunan Uber, Uklon ve Bolt resmi olarak taşıyıcı değildir ve yasal çerçevenin dışında çalışmaktadır.

Poghosyan, “Bu, güvenlik konularında ve gerekirse çıkarlarını savunma konularında vatandaşlarımız için doğrudan bir risktir.” diyerek Altyapı Bakanlığı’nın, bu tür taksi hizmetlerinde sürücülerin çalışmalarını yasallaştırmanın bir yolunu buldu. Bunun için özel lisans verilecek.

Poghosyan, “Sürücü bir lisans paketi satın alır, maliyeti asgari ücret seviyesinde sabitlenir. Paket bir yıl veya bir ay süreyle satın alınabilir.” dedi.

Bu arada, elektrikli araç sahipleri için bir patentin maliyeti iki kat daha düşük olacak (yani, yılda 5 bin yerine yaklaşık 2,5 bin grivna).

Bir patent satın almanın yanı sıra, taşıyıcının düzenli olarak bir araç muayenesinden geçmesi ve sigorta yaptırması gerekecektir.

Tüm bunlar Ukrtranssecurity tarafından denetlenecektir.

Yasa tasarısının bu sonbaharda onaylanması bekleniyor.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com