Ukrayna, Nestlé’yi “uluslararası savaş sponsorları” listesine ekledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Sergey Rusanov / TASS

Ukrayna Ulusal Yolsuzluğu Önleme Ajansı (NAPK) yaptığı açıklamada, İsviçre şirketi Nestle’nin Ukrayna’nın “uluslararası savaş sponsorları” listesine dahil edildiğini, çünkü askeri operasyonun başlamasından sonra Rusya’da faaliyet göstermeye devam ettiğini söyledi .

NAPC, 2022’nin başında Nestle’nin Rusya’da yedi fabrikası bulunduğunu ve Rusya pazarının toplam kârının “sadece %2’sinden biraz fazlasını” sağlamasına rağmen, Rusya pazarından ayrılmaya “henüz karar vermediğini” belirtiyor.

Açıklamada “Nestlé bunu Rus halkına temel ürünleri sağlamanın yanı sıra Rus çalışanlarıyla ilgilenme ihtiyacıyla açıklıyor. Nestle’nin Rusya’da 7.000’den fazla çalışanı var” denildi.

NAPC’nin “uluslararası savaş sponsorları” listesinde çoğunluğu Çin (12) ve ABD’den (7) olmak üzere 15 ülkeden 45 şirket yer alıyor. Bunlar arasında Sinopec, CNPC, PepsiCo, Philip Morris, Alibaba, Unilever, Mars ve diğerleri yer alıyor.

NAPC, yedi bin kişiye iş sağlamanın Rus devletinin “ekonomisine önemli bir destek” olduğuna inanıyor. Ajans, Nestle Russia LLC’nin 2021’de 25 milyon dolardan fazla vergi ödediğini ve 2022 için, yani Ukrayna’da düşmanlıkların patlak vermesinden sonra “muhtemelen uluslararası basınç korkusundan” gelir ve vergilerle ilgili verileri henüz yayınlamadığına dikkat çekiyor.

NAPC basın bülteninde, Nisan 2023’te Nestlé Russia LLC yönetiminin Rusya Maliye Bakanlığı’na “bu sözleşmede yer alan iştiraklerinin faaliyet sonuçlarına ve mali tablolarına kamunun erişimini sınırlamak için gerekli önlemleri almak” talebiyle başvurduğu belirtiliyor.

NAPC, “Nestle’nin 2022’de Rusya’ya 374 milyon dolara, 2023’ün dokuz ayında ise 271 milyon dolara yarı mamul ve hammadde ithal ettiği biliniyor. Ancak Rus mağazalarının rafları hâlâ bu ürünlerle dolup taşıyor. Mevcut ürünler arasında Bystrow kahvaltıları, Maggi çorbaları ve bulyon küpleri, Purina evcil hayvan maması, çikolata barları, Nespresso kahvesi yer alıyor” diye listeledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ayrıca Nestlé Russia LLC’nin Ekim 2022’de Rusya’ya “süt tozu tozu adı altında” teknik ekipman ithal ettiği iddia ediliyor. NAPC şu sonuca varıyor: “Yani şirket yalnızca temel mallar için hammadde ithal etmekle kalmıyor, aynı zamanda kendi işini geliştirmek için gizlice Rusya’ya teknolojik ekipman göndermeye çalışıyor.” diye ekledi.

Nestle Corporation, hazır kahve, maden suyu, çikolata, dondurma, süt ürünleri, bebek maması, evcil hayvan maması ve diğer ürünleri üretmektedir. Ürün gamında hem dünyaca ünlü (KitKat, Nescafé, Nesquik, Nestea) hem de yerel markalar olmak üzere 2 binin üzerinde marka yer alıyor.

1866 yılında kurulan Nestle, 19. yüzyılın sonlarında Rusya pazarına ürün tedarik etmeye başlamış ve 1995 yılında yerel temsilciliğini açmıştır. 2007’den bu yana Nestlé Rusya olarak adlandırılıyor ve ülkede birçok işletmesi var.

2022 baharında Batılı şirketlerin Rusya pazarından toplu olarak ayrılmaya başlamasıyla birlikte Nestle CEO’su Mark Schneider, Rusya’daki işletmelerin tamamen kapatılması yönündeki taleplere yanıt olarak gıdaya erişimin “temel bir insan hakkı” olduğunu ve bunun bir “temel insan hakkı” olduğunu söyledi.

Büyükelçinin eşi: Odessa yetimhanesinden Türkiye’ye tahliye edilen çocuklar güvende

Nestle, Ukrayna pazarında da 27 yıldır faaliyet gösteriyor ve üç fabrika ve bir servis merkezi kurdu. Şirketin, Rus askeri operasyonunun başlamasından sonra ailelerine yardım etme sözü verdiği ülkede 5 bin 800 çalışanı bulunuyor.

Şirketin Ukrayna bölümünün web sitesinde, Rus askeri operasyonuna “korkunç ve utanç verici, tam ölçekli bir savaş” deniyor ve liderlerin açıklamaları, Ukrayna ordusuna yardım sağlamanın önemini vurguluyor. Nestle merkez ofisi, şirketin Ukraynalı insani yardım kuruluşlarına ve diğer ülkelerdeki mültecilere yardım etmek için 2 milyar UAH değerinde ürün ve para bağışladığını açıkladı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com