Politico: Zalujniy’nin açıklamaları Batı’yı Ukrayna’ya yapılan askeri yardımı gözden geçirmeye teşvik ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: Zalujniy'nin açıklamaları Batı'yı Ukrayna'ya yapılan askeri yardımı gözden geçirmeye teşvik ediyor

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujniy’nin açıklamaları ABD’de Ukrayna’ya verilen destek konusundaki tartışmayı alevlendiriyor. Mike Johnson liderliğindeki Amerika Birleşik Devletleri Kongresi, başkomutanın açıksözlülüğü karşısında şok oldu.

Politico’da belirtildiğine göre, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanının son röportajı, ABD’nin Rus saldırganlığına karşı mücadelede Kiev’i desteklemeye yönelik sonraki planlarını önemli ölçüde etkiledi.

Zalujniy’nin açıksözlülüğü Kongre’deki Cumhuriyetçileri Kiev’e büyük miktarlarda silah sağlama konusunu yeniden düşünmeye yöneltti.

Gazete, Silahlı Kuvvetler başkomutanının yorumlarının, Amerika’nın Kiev’e verdiği desteğin “gerekli olduğu kadar” gözden geçirilmesi için bir neden olduğunu iddia ediyor. Bu da Ukrayna’nın Rus saldırganlığına karşı mücadeledeki görevini daha da zorlaştırabilir.

Kiev’e yapılan yardımın artırılması konusunda şüpheci olan Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley, Zalujniy’nin açıksözlülüğünün “ABD yönetiminin Ukrayna’ya yönelik politikasında büyük bir delik açtığını” söyledi. Durumun çıkmaza girmemesi için ABD’nin askeri boyutun yanısıra mali açıdan ve diğer tüm yollarla Ukrayna’yı desteklemeye devam etmesi gerektiği yönünde görüş bildiren Hawley “Doğal olarak şu soruyu akla getiriyor: Nihai hedefe yönelik stratejimiz tam olarak nedir? Buradaki plan nedir? Bir planları olduğunu sanmıyorum” dedi.

Aynı zamanda ABD Senatosu Dışişleri Komitesi başkanı olan Demokrat Senatör Ben Cardin, Zalujniy’nin değerlendirmesinin “bize söylenenlerle eşleştiğini” söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın ABD’nin desteğiyle Rus işgalinden kurtardığı toprakları elinde tutabileceğini umarak, “Daha büyük başarılar elde edeceklerine dair umut vardı” diye devam ederek “Senato, ABD Başkanı Joe Biden’ın İsrail ve Tayvan’a desteğin yanısıra Meksika ile güney sınırının güvenliğini güçlendirmek için daha fazla kaynak içeren 106 milyar dolarlık talebinin bir parçası olan Ukrayna’ya yardımda bir artışı muhtemelen onaylayacak.” dedi.

Ancak aynı zamanda Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı Mike Johnson‘ın daha şüpheci meslektaşlarını ikna etmesi gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde Senato’daki Cumhuriyetçilere Ukrayna’ya daha fazla silah verilmesinden yana olduğunu ancak milletvekillerini yalnızca bu sevkiyatları İsrail’e yönelik bir yardım paketinden ayrı olarak onaylamaya ikna edebileceğini söylemişti.

Geçen gün The Economist’te UkraynaSilahlı Kuvvetler Başkomutanı Valeriy Zalujniy‘nin bir röportajı yayınlandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com