Ukrayna, Naftogaz, Ukrzaliznytsia ve Ukrposhta’nın yarısını özelleştirmek istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bakanlar Kurulu Çarşamba günü, özelleştirilmesi yasaklanan 188 şirketin listesini bir yasa tasarısı üzerinden yeniden değerlendirmeyi planlıyor.

Ukrayna, Naftogaz, Ukrzaliznytsia ve Ukrposhta'nın yarısını özelleştirmek istiyor

Tasarı metnine göre, hükümet Naftogaz, Ukrzaliznytsia ve Ukrposhta hisselerinin % 50’ye varan oranda özelleştirilmesine izin veriyor, ancak devletin NNEGC Energoatom, PrJSC Ukrhydroenergo, SE “Vostochny Madencilik ve İşleme Tesisi”, Ukrayna Limanlarının İdaresi (USPA) ve NEC Ukrenergo’daki kurumsal haklardaki % 100 payını korumayı öneriyor, .

Yeni elektrik piyasasının işleyişini sağlamak amacıyla 2019 yılında Bakanlar Kurulu tarafından oluşturulan “Piyasa İşletmecisi” ve “Garantili Alıcı” nın özelleştirme için tamamen yasak olan işletmeler listesine dahil edilmesi de önerilmektedir.

Buna ek olarak, belirtilen listede devlete ait baskı ve matbaacılık işletmelerinin de özelleştirme kapsamına dahil edilmesi önerilmektedir.

Açıklayıcı notta belirtildiği gibi, hükümet tasarısı özelleştirme için yasaklanmış dört grup nesne öngörmektedir.
İlki, anonim şirketlerde, kayıtlı sermayede devlete ait şirket haklarının payı % 50 + 1’den az olamaz ve özelleştirmeye tabi değildir.

İkincisi, devletin sahip olduğu kurumsal hakların payının % 100 olduğu anonim şirketlerde.

Üçüncüsü, kültür ve spor işletmeleri.

Dördüncüsü, özelleştirmeye tabi olmayan ancak ticari kuruluşlara dönüştürülebilen kamu iktisadi teşebbüsleri. Dördüncü grubun, özellikle Antonov Devlet İşletmesi, Nikolayev gemi inşa fabrikası, Merkezi Tasarım Bürosu “Proton” u içermesi önerildi.

Kültürel nesneler arasında, Ukrayna Ulusal Sirkinin, Les Kurbasa’nın adını taşıyan Ulusal Tiyatro Sanatları Merkezi’nin özelleştirilmesinin yasaklanması öneriliyor. Aleksandr Dovjenko Ulusal Merkezi ve spor tesisleri arasında NSC Olimpiyskiy, Arena Lviv ve diğerleri bulunmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com