Ukrayna meyve suyu ihracatını % 60 arttırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Bu yılın ilk sekiz ayının sonuçlarına göre, Ukrayna’dan yapılan meyve sularının ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre % 60 artarak 62.7 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti

Aynı zamanda Ukrayna’ya ithal edilen meyve suyu % 18 azalarak 23 milyon dolara geriledi.

Ukrayna meyve suyunun ana alıcısı % 40.8 pay ve 25.6 milyon dolar ile ABD oldu. 8 milyon dolar üzerinde ihracat ile Avusturya % 13.1 pay alırken; Kanada’ya da yine % 12.7 pay ile 8 milyon doların üzerinde meyve suyu ihracatı gerçekleşti.

Bakınız: AB Komisyonu’ndan Ukrayna meyve ve sebze ihracatına izin

Toplam ihracatın % 91.2 sini oluşturan elma suyu en çok ihraç edilen meyve suyu oldu. Elma suyunun ihracatı 64.9 bin ton olarak gerçekleşti. 3 bin ton domates suyu ise toplam ihracatın % 4.4’ünü oluşturdu.

Meyve suyu ithalatındaki düşüş Ukrayna’nın yavaş yavaş iç pazardaki yabancı rakiplerini dışlayıp, kendi ürünlerini doldurduğunu göstermektedir. Aynı zamanda, artan ihracat, Ukrayna’nın dünya pazarındaki konumunu da sağlamlaştırmaktadır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com