Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı öğretmenlerin maaşlarını artıracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Eğitim ve Bilim Bakanlığı öğretmenlerin maaşlarını asgari ücrete oranla artırmak için bir proje geliştiriyor.

Bakan Anna Novosad “2020 için taslak devlet bütçesi üzerinde çalışılıyor. En zor soru öğretmenlerin maaşlarıdır. İlk görüşmelerde geldiğimiz noktada artışlar 2019 maaşı + enflasyon düzeyinde kalmaktadır. Eğitim, Bilim ve İnovasyon Komitesi ile hedefimiz, ücret seviyesindeki artışları ikinci görüşmede elde etmektir. Dürüst olacağım, tam olarak istenileni elde etmek çok zor olacak, gözden geçirilmesi gerekiyor.” dedi.

Ayrıca, Bakanlığın ana planları arasında asgari gelire sahip öğretmenler için maaşların arttırılmasıdır; bu kategoride daha çok genç öğretmenler ve mesleki eğitim ustaları bulunmaktadır.

Bakınız: Ukrayna Eğitim Sistemine Finlandiya’dan Destek

“Bütçede yapılan bu değişiklikler Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından sunuldu ve Verkhovna Rada Eğitim Komitesi tarafından desteklendi. Ortak hedefimiz, bütçenin nihai olarak kabul edilmesine kadar bu istediklerimizi gerçeğe dönüştürmektir. Yollar, havaalanları ve festivaller için fon bulduktan sonra, öğretmenlerin prestijini arttırmak için bunu kesinlikle bulabileceğimize inanıyorum.” dedi.

Temmuz ayında, o zamanki Eğitim ve Bilim Bakanı Lilia Grineviç , öğretmenlerin maaşlarının 2020’den 2023’e kadar yıllık yaşam maliyetinin yaklaşık yarısına kadar artacağını belirtti .

Öğretmen maaşlarının yükseltilmesi planları:

– 2020: 2.5 asgari ücret,
– 2021: 3 asgari ücret,
– 2022: 3.5 asgari ücret
– 2023: 4 asgari ücret

Şu anda minimum öğretmen maaşı 1.7 asgari ücrettir. Ayrıca, uzmanlar refah artışı ve ek ücretler için fonlar yaratılması da düşünülmektedir. Böylece, yıllık ortalama maaş ayda 7,427 UAH olacaktır.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com