Ukrayna dünya hayırseverlik sıralamasında ikinci oldu

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, Dünya Hayırseverlik Sıralamasında 62 puanla ikinci sırada yer aldı. Endonezya üst üste altıncı kez listenin başında yer alırken, Türkiye ise sıralamada 142 ülke arasında 27 puanla 126. sırada yer aldı.

Charities Aid Foundation (CAF) endeksine göre Ukrayna 2022 yılına göre 13 puan toplayarak 8 sıra birden yükseldi. Geçen yıl sıralamada 10. sırada idi.

Yetişkin Ukraynalıların yüzde 78’inin başkalarına yardım ettiği, yüzde 70’inin bir hayır kurumuna para yardımında bulunduğu ve yüzde 37’sinin gönüllü olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de ise yetişkinlerin yüzde 54’ü başkalarına yardım ederken, yüzde 18’i para bağışı yapmakta, yüzde 9’u ise gönüllü olmaktadır.

Dünya Bağış Endeksi, insanların topluluklarının yararına sosyal faaliyetlere nasıl katıldıklarına ve küresel bağışçılığın büyümesini nasıl savunduklarına dair bir bakış açısı sunmaktadır.

İlk olarak 2010 yılındaki küresel mali krizin ardından yayınlanan bu uzun soluklu çalışma, dünya çapında bağışlamanın kapsamını ve doğasını incelemektedir. Davranışı belirlemenin üç yönüne bakarak şu soru sorulmaktadır: Geçen ay aşağıdakilerden herhangi birini yaptınız mı?

  • Bir yabancıya veya yardıma ihtiyacı olan tanımadığınız birine yardım ettiniz mi?
  • Bir hayır kurumuna para bağışladınız mı?
  • Zamanınızı bir organizasyona gönüllü olarak ayırdınız mı?

Raporda Ukrayna’da hayırseverlik konusunda gözle görülür bir artış görüldüğü; Özellikle Rusya’nın tam ölçekli istilasıyla birlikte halkın olağanüstü duyarlılık ve sorumluluk gösterdiği belirtildi.

Sıralama puanları her ülkenin yanıtlarının ortalamasına göre hesaplanmaktadır. En yüksek puan (100 üzerinden), nüfusun çoğunluğunun hayır işleriyle uğraştığını gösterir.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Genel olarak, küresel bağış endeksi 39 seviyesinde olup, 2021’de kaydedilen en yüksek seviyenin sadece bir puan altında bulunuyor.

Sonuçlar, pandemi sırasında görülen küresel bağış artışının genel olarak korunduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre dünya nüfusunun %72’si, yani 4.2 milyar insan başkalarını destekliyor.

Dünyanın en cömert on ülkesi

  1. Endonezya;
  2. Ukrayna;
  3. Kenya;
  4. Liberya;
  5. Amerika;
  6. Myanmar;
  7. Kuveyt;
  8. Kanada;
  9. Nijerya;
  10. Yeni Zelanda.

Son sırada (142) Polonya yer aldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com