Ukrayna erken tahıl hasadında tüm yılların rekorunu kırdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 44.8 milyon şeklinde rekor miktarda erken tahıl ve baklagil hasadı yapıldı.

ukrayna-tarim

Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Roman Leşçenko “Ukrayna’da erken tahıl mahsullerinin hasadı tamamlandı. Tahminlerin %100’ü olan 10.2 milyon hektarlık bir alanda 44.8 milyon ton tahıl hasadı yapıldı. Hasat, Ukrayna’nın tüm tarihinde bir rekordur.” dedi.

Bakan, buğday dahil 32.8 milyon ton hasat yapıldığını belirtti. En yüksek verim hektar başına 6.52 ton ile Hmelnitskiy bölgesinde kaydedildi. 10.09 milyon ton arpa da harmanlandı. En yüksek verim hektar başına 5.72 ton ile Kiev bölgesi lider oldu. Ayrıca 570 bin ton bezelye hasadı gerçekleşti.

Leşçenko, tahıl hasadında liderin 4.1 milyon tondan fazla göstergeyle Odessa bölgesi olduğunu da sözlerine ekledi. Dnepropetrovsk, Zaporoje, Nikolayev, Harkov ve Herson bölgelerinde de 3 milyon tonun üzerinde tahıl harmanlandı.

Tarım Politikası Bakanlığı başkanı ayrıca kolza hasadının tamamlandığını ve 2.8 milyon tondan fazla tohumun harmanlandığını kaydetti. En yüksek kolza verimi yine hektar başına 3.5 ton ile Hmelnitskiy ile 3.42 ton ile Çerkassi bölgelerinde oldu.

Ukrayna “yeşil” bölgeden ayrılmanın eşiğinde (uzman görüşü)

2020’de Ukrayna’da 24.1 milyon hektarlık bir alandan 83.8 milyon ton ana ürün hasat edildi. Özellikle 15.3 milyon hektarlık bir alandan 65.4 milyon ton tahıl ve bakliyat mahsulü hasat edilmişti.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Ukrayna 2019’da 75,1 milyon ton tahıl ve baklagil hasadı yapılırken 2018’de 70.1 milyon ton yapılmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com