Ukrayna en modern Fransız tanksavar füze sistemi Akeron MP’yi aldı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: MBDA

Fransız Akeron MP dünyanın ilk tanksavar güdümlü füze sistemi olup, evrensel bir mühimmatla çalışmaktadır. Hedeflerin hem manuel hem de neredeyse otomatik modda vurulmasına olanak tanımaktadır.

Bir toplantı sırasında Fransa Ulusal Meclisi üyesi Lyoenel Royer-Perrault tarafından açıklandığına göre Ukrayna ordusu 5. nesil Akeron MP ATGM’yi teslim aldı.

Fransa, MMP ve Missile Moyenne Portee tanksavar sistemleri olarak da bilinen en son Akeron MP’yi kamuya bir duyuru yapmadan Ukrayna’ya devretti. Milletvekili, tanksavar füze sistemlerinin Ukrayna’ya geldiğini doğruladı.

Royer-Perrault, Ukrayna’ya yapılan askeri yardımın bir kısmını “Mistral, 30 CAESAR topu ve 6 adet 155 mm kalibreli TRF1 topu, 2 LRU MLRS, Akeron füzeleri, Crotale sistemleri ve VAB zırhlı personel taşıyıcıları” olarak sıraladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Akeron MP’nin Ukrayna’ya tedariki ilk kez bu yılın başında duyuruldu. Ulusal Savunma Komisyonu ve Fransız Silahlı Kuvvetleri Başkan Yardımcısı Jean-Louis Thieriot, Ukrayna’ya açıklanmayan sayıda tanksavar sistemi tedarik edildiğini doğruladı. Ancak o zamanki Fransa Savunma Bakanlığı temsilcileri Thieriot’un açıklamasını yalanladı.

Akeron MP nedir?

Akeron MP, 4 bin metrenin üzerinde menzile sahip, hafif, çok amaçlı bir füzedir. Kompleksin ağırlığı yaklaşık 15 kg’dır ve onu çalıştırmak için yalnızca birkaç operatör yeterlidir. Başlatıcı, bir araca da kurulabilir. Kompleksin operasyonu “ateş et ve unut” prensibine göre yürütülmektedir. Tek yapılması gereken hedefe kilitlenip ateş etmek.

Füze belirli bir hedef olmadan da ateşlenebilir ve operatör, güdümlü kafadan aldığı görüntüyle uçuş sırasında hedefi değiştirmek ya da atış sürecini yarıda kesebilmektedir.

Ayrıca MMP engellerin arkasındaki hedefleri de vurabilmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com