Ukrayna Cumhurbaşkanı Ukrayna’da arazi piyasası yasasını imzaladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Arazi Piyasası Kanunu 28 Nisan Salı günü Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından imzalandı. Piyasa ise 1 Temmuz 2021’de açılacak. Bununla birlikte, “Tarım Arazilerinin Satışına İlişkin Bazı Yasalarında Değişiklik Yapılmasına Dair” ikinci bölümün paragrafı, arazi piyasası yasasının yayınlandığı günden itibaren yürürlüğe gireceğini söylemektedir.

Kanuna göre, devlet ve belediye mülkiyeti tarım arazisi satılamayacaktır. 2023’e kadar, sadece Ukrayna vatandaşlığına sahip bireyler kişi başı en fazla 100 hektar arazi satın alabileceklerdir.

Tüzel kişiler ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren 10 bin hektardan fazla olmayan bir miktarda arazi satın alabilecekler.

Yabancıların arazi satın alabilmesi için Ukrayna’da düzenlenecek referandumun onaylanması gerekmektedir. Bu gerçekleşirse, yabancılar sınırdan 50 kilometrelik alan içerisinde tarım arazisi alamazlar.

Bir hektarlık arazi için bile sadece nakit olmayan yöntemle ödeme yapmak mümkün olacak ve tüm ödemeler vergi kurumları tarafından kontrol edilecektir.

Bir tarımsal arazinin fiyatı normatif değerlendirmeden daha düşük olamaz ve bu norm 1 Ocak 2030’a kadar geçerli olacaktır.

Uzmanların ön tahminlerine göre, bir hektarlık arazinin fiyatı 2 ila 3 bin dolar arasında olacak. Birkaç yıl içinde, bu fiyat 5 bin dolara kadar ve 2026’da 10 bin dolara kadar artabilir.

Buna ek olarak, her Ukraynalı kişisel tarım için iki hektara kadar arazi alma hakkına sahiptir. Yasa yürürlüğe girdikten sonra bu hak devredilebilir. Bahçecilik için, Ukraynalılar ücretsiz olarak 0.12 hektar alabileceklerdir. Bunun için lokal yönetimlerle iletişime geçmeleri gerekmektedir.

Kaynak: rbc.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com