Zelenskiy halka seslendi: COVID-19 salgını ve güncel konular (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy akşam saatlerinde yayınladığı bir video ile Ukraynalılara seslendi. Koronavirüs salgınından, Ukrayna’da çıkan yangınlara, ekonomik tedbirlerden, pazarların açılmasına kadar çeşitli konulara değindi. Aşağıda konuşmanın Türkçeye çevrilmiş metnini de okuyabilirsiniz.

Size sağlık diliyorum sevgili Ukraynalılar!

Ukrayna’da koronavirüsün yayılmasıyla mücadele sürecinde yeni bir haftaya başlıyoruz.

Önceliklerimiz değişmeden kalıyor: ülkeye gereken her şeyi sağlamak, Ukraynalı doktorları korumak ve desteklemek, vatandaşlara ve işletmelere zor durumlarda yardımcı olmak.

Size bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgi vereceğim.

Her şeyden önce, Sağlık Bakanlığı Ukrayna üretimi yaklaşık yarım milyon PCR testini aldı. Bugün, yaklaşık 200.000 test daha teslim edilecek. Kalite ve doğruluk açısından dünya standartlarını karşılamaktadır.

Virüsün zamanında tespit edilmesi, COVID-19 ile mücadelede çok önemlidir. Bu yüzden laboratuvarlarımızın kapasitesini artırıyoruz. Hedefimiz günde en az on bin PCR testi yapmak.

Ayrıca, kişisel koruyucu ekipman ile tıbbi ekipmanı Ukrayna’ya teslim edecek uçağın Çin’den gelmesini bekliyoruz.

Dahası, önemli ekonomik adımlar atıyoruz. Ukrayna Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 8’e düşürme kararını memnuniyetle karşılıyorum. Bu karar, bankalara, hem işletmeler hem de bireyler için borç verirken faiz oranlarını düşürme olanağı sağlamaktadır. Şimdi top onların tarafında, bu yüzden hepimiz bu kararı bekliyoruz.

Diğer şeylerin yanı sıra, bu hafta hükümet ve NBU’nun iki önemli program sunması gerekiyor. Birincisi, halkın kullanımı için yaklaşık % 10 civarında faizle bir konut kredisi olacak.

İkincisi, çalışanlar için verilecek düşük faizli küçük işletme kredileri.

Başka iyi haberler de var.

Nisan 2020’de hane halkı için gaz fiyatları Mart ayına göre % 15 düşürüldü, Ocak ayından bu yana yaklaşık % 40 azaldı.

Ve bu son dört yılda halka sunulan en düşük gaz fiyatı oldu.

Önemli meselenin gıda pazarlarının işleyişi olduğunu biliyorum.

Çarşamba günü yapılacak bir toplantıda hükümet gıda pazarlarını açma konusunu görüşecek.

Tüm güvenlik kurallarına uyulması halinde pazarların bu Cuma günü erken saatlerde faaliyetlerine devam edebileceğine inanıyorum.

Ama şunu vurgulamak istiyorum, sadece tüm güvenlik kurallarına uyulursa.

İşyerleri, küçük çiftçiler de dahil olmak üzere vatandaşların geliri çok önemlidir.

Ancak Ukraynalıların yaşam ve sağlığı her şeyden önce gelmektedir.

Bu hem Ukrayna’da olan vatandaşlar, hem de şu anda yurtdışında bulunanlar için geçerlidir. Tahliyelerine özel uçuşlarla devam ediyoruz. Günde dört uçak biçiminde kademeli ve kontrol edilerek devam edecektir.

Ukrayna’ya dönen tüm yolcular iki gruba ayrılacak.

Birincisi, akıllı telefonlara sahip olan ve mobil uygulama kullanarak evlerinde zorunlu tecriti kabul edenler olacak. Bu uygulama doktorların ve polis memurlarımızın süreci izlemesine yardımcı olacaktır.

Gelenlerin geri kalanı, akıllı telefonlara sahip olmayan yaklaşık % 10’luk bir kesim – klasik formatta – yani devlet tarafından hazırlanan yerlerde karantinaya alınacak.

Yarın, All-Ukrainian School Online projesinin bir parçası olarak, UNICEF ile ortaklaşa, birinci ve dördüncü sınıf çocuklarının derslerine başlayacağını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum. Geleneksel olarak, derslerin programını ve dersleri yayınlayacak TV kanallarının bir listesini Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı’nın resmi sayfalarında bulabilirsiniz.

Ukrayna’da yangın söndürme üzerine birkaç söz daha söylemek istiyorum.

Jitomir bölgesindeki durum kontrol altındadır. Dün gece, iki yangın söndürüldü. Halen diğer noktalar üzerinde aktif çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmalara 500’den fazla kişi ve 95 araç katıldı.

Dışlama Bölgesi’nde iki yangın elimine edilmiştir ve şu anda diğer yerlere yayılma tehdidi bulunmamaktadır. Binden fazla kurtarıcı ve itfaiyecimizin yanı sıra 235 ekipman da yangınla mücadele ediyor. Başkent, Kiev bölgesi ve Dışlama Bölgesi’ndeki radyasyon geçmişi normal sınırlar içindedir.

Bu iş için tüm itfaiyecilerimize ve kurtarıcılarımıza teşekkür ediyorum.

Sevgili Ukraynalılar! 26 Nisan, Çernobil nükleer santralindeki korkunç trajedinin yıldönümüydü.

Sadece Ukrayna için değil, tüm insanlık için korkunç felaketi durduran cesaretleri için, Çernobil felaketinin tüm tasfiye memurlarına teşekkür etmek istiyorum.

34 yıl önce, her birimiz için ayağa kalktılar: yaşamlarımızın ve sağlığımızın değeri için.

Bugün her birimizin etrafımızdaki insanların hayatlarını kurtarabileceği bir durum. Ve fazla bir şey istenmiyor. Sadece evde kalın.

Bunu aklımda tutalım ve gereksiz yere dışarı çıkmayalım.

Sağlıklı olun sevgili Ukraynalılar.

Kendimize iyi bakın! Ukrayna’yı koruyalım!

Kaynak: president.gov.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com