Ukrayna BM Kadın, Barış ve Güvenlik Dostları Konseyi’ne katıldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna, silahlı çatışma durumlarında kadınların korunması konusunda çalışan BM’deki bir devletler birliği olan Kadın, Barış ve Güvenlik Dostları Konseyi’nin tam üyesi oldu.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa Ukrayna’nın konumunu “Bu, bize ortaklarla birlikte uluslararası barış ve güvenliğin sürdürülmesi ile ilgili tüm süreçlere kadınların eşit ve tam katılımını sağlama çabaları fırsatı verecektir.” dedi.

Rus saldırganlığından etkilenen kadınların korunması nedeniyle Ukrayna tarafına özel önem verileceğini düşünmekte olan Kislitsa “Bu, diğer şeylerin yanı sıra, cinsel ve her türlü şiddeti önleme, insan ticaretiyle mücadele, durumu izleme, psikolojik rehabilitasyon ve mesleki gelişim programlarının geliştirilmesini de içermektedir.” dedi.

Diplomat ayrıca, Ukrayna tarafının platformu aktif olarak bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmakla birlikte, ulusal ve uluslararası düzeylerde “kadın” konusundaki gündemin güçlendirilmesi için yeni yollar bulmak için kullanacağını da belirtti.

Ukrayna, 14 Mayıs Perşembe günü Kadın, Barış ve Güvenlik Dostları Konseyi’ne katılma daveti aldı ve BM’de düzenlenen bir girişimin üyesi olmayı kabul etti .

Resmi davet mektubunda, grubun organizatörleri Ukrayna’nın katkısının kadınların barış ve güvenliği sağlamadaki rolünü güçlendirmek için değerli olacağına inanıyorlardı.

Ukrayna ile birlikte uluslararası grupta 60 ülke yer alacak.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com