Ukrayna’da şehirlerarası ulaşımda yeni kurallar 21 Ekim’de yürürlüğe giriyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

21 Ekim’de, koronavirüsün hızla yayılmasıyla bağlantılı olarak Ukrayna’da şehirlerarası ulaşımda yeni kurallar yürürlüğe girecek.

Sağlık Bakanlığı basın servisine göre, sadece COVID test sertifikası veya aşı sertifikası olan kişiler şehirlerarası toplu ulaşımla seyahat imkanından faydalanabilecek.

Yayınlanan mesajda “Kişinin koronavirüsten iyileştiğine dair bir kağıt sertifika alınması henüz sağlanmadı. Vatandaşlar böyle bir COVID sertifikası kullanıma sunulduğunda Diya’de kullanabilecekler” denildi.

Lviv’de gece kulüplerinin çalışması askıya alındı

Ayrıca, şu anda COVID-19’a karşı aşılama için kontrendikasyon sertifikası için onaylanmış bir form bulunmadığını da açıklığa kavuşturuyor.

Aşıya karşı alerjileri olduğunu ispatlayanlarla ilgili olarak da “Ukrayna’da aşıya karşı gerçekten mutlak kontrendikasyonları olan insanların oranı %1’den az. Aşının ilk dozuna karşı şiddetli bir alerjik reaksiyondan (anafilaktik şok) veya aşı bileşenlerine karşı aşırı duyarlılık.. 1236 sayılı kararname bunu sağlamamaktadır. Vatandaşlar şehirlerarası seyahat için aşı kontrendikasyonları hakkında bir belge sunabilirler.” denildi.

Vatandaşların COVID-19 için PCR testi veya ekspres test yaptırıp bölgeler arası seyahat ederken kullanabileceğini ve aşılamadan sonra Diya uygulamasında dijital sertifika kullanabileceğini belirtiyorlar.

Hem “sarı” dahili COVID sertifikası (ilk dozun alınması üzerine) hem de “yeşil” dahili COVID sertifikası (tam aşılamanın alınması üzerine) uygundur.

Aşıyı yapan doktor tarafından COVID-19 aşısının ilk dozunun alındığına dair bir kağıt sertifika düzenlenebilir. Bu 063-O formudur. Şehirlerarası ulaşım için de kullanılabilir.

Ukrayna polisi, halka açık yerlerde COVID sertifikalarını QR koduyla kontrol edecek

Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun 11 Ekim’deki toplantısında, “sarı”, “turuncu” veya “kırmızı” salgı tehlikesinin görüldüğü bölgelerde yolcu trafiği kurallarının sıkılaştırılmasına ilişkin 1236 sayılı kararda değişiklikler yapıldı.

21 Ekim’den itibaren, tüm sürücülerin, hava taşımacılığı ekibinin ve yolcuların aşağıdaki belgelerden birine sahip olması koşuluyla, “sarı”, “turuncu” veya “kırmızı” seviyeleri olan bölgelerde şehirlerarası yolcu taşımacılığına izin verilecektir:

  • tam bir aşılama sürecinin alındığını onaylayan bir belge veya “sarı” düzeyde salgın tehlikesi olan bölgeler de de kullanılabilen bir doz aşının alındığını onaylayan bir belge;
  • Acil durumlarda kullanılmak üzere DSÖ tarafından onaylanmış bir doz aşı veya iki doz aşı ile COVID-19’a karşı aşılamayı doğrulayan uluslararası, yerli veya yabancı bir sertifika, negatif bir PCR testi sonucu veya bir kişinin bir hastalıktan iyileşmesine dair belge;
  • PCR ile son 72 saatte alınmış COVID-19 için negatif bir test sonucu veya koronavirüs antijeninin belirlenmesi için hızlı bir test sonucu.

Yeni kurallar hem düzenli hem de düzensiz seferler için geçerlidir. Otobüs, tren ve havayolu taşımacılığı için geçerlidir.

İlgili kurallar şehir içi ve bölge içi ulaşım için geçerli olmayacaktır. (Örnek olarak Vinnitsa şehri içi ile Vinnitsa bölgesindeki ilçeler arasında)

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com