Ukrayna, BM Güvenlik Konseyi raporunu Rus saldırganlığının yanlış tanımlanması nedeniyle eleştirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

BM’deki Ukrayna heyeti, Güvenlik Konseyi raporunu Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırganlığının kapsamı açısından eleştirdi.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Yuriy Vitrenko, Genel Kurul toplantısında raporun değerlendirilmesi sırasında bir açıklama yaparak Rusya’nın başlattığı savaşın “Ukrayna’nın doğusundaki kriz” olarak adlandırılmasına dikkat çekti.

Vitrenko, “Bu, Rusya’nın uluslararası Rus-Ukrayna çatışmasının sözde iç doğası hakkında yanlış bir anlatımın yayılmasına katkıda bulunan ve iki Ukrayna bölgesindeki durumu yorumlamanın kabul edilemez bir yolundan başka bir şey değildir.” dedi.

Vitrenko’ya göre bu anlatım şekli, saldırganın rolünü gizlemek ve çatışmanın bir tarafı olarak sorumluluktan kaçınmasını teşvik etmektedir. Rusya’nın bu rolü, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin Genel Kurul kararının kabul edilmesinin yedinci yıldönümü münasebetiyle BM üye devletleri tarafından ortak bir bildiride zaten tanımlanmıştır.

Aynı zamanda, Ukraynalı diplomat Güvenlik Konseyi başkanı, Estonya Daimi Temsilcisi Sven Jurgenson‘a “Estonya’nın Haziran ayında Güvenlik Konseyi’ni yönetmede yaptığı mükemmel çalışma için” teşekkür etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com