TURKSID’in açılışı İstanbul’da büyük bir törenle gerçekleşti (Foto-Video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kırım Tatarlarının yaşadığı bölgelerde ekonomik işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla, İstanbul merkezli “Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneği” (TURKSİD) açılışı gerçekleştirildi.

Derneğin açılış törenine Kırım Tatarlarının milli lideri Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile eşi Safinar Cemileva, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Andriy Sıbiga, Ukrayna’nın İstanbul Başkonsolosu Oleksandr Gaman, İstanbul Vali Yardımcısı Ahmet Önal, Doğu Türkistan sürgün hükûmeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hızırbek Gayretullah, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye temsilcisi Mehmet Tütüncü başta olmak üzere siyaset erbapları, iş adamları, STK temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

Türk Cumhuriyetleri ve orta Avrupa’yla işbirlikleri hedefleniyor

WOW Hotels İstanbul & Convention Center’da gerçekleştirilen törenin açılışında ilk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop’un derneğin açılışı için gönderdiği mesajı okundu. Şentop mesajında Türkiye Ukrayna Romanya Kırım Sanayici İş İnsanları Derneğinin iş dünyasında hayırlara vesile olmasını diledi.

Tören saygı duruşu ve Türkiye, Ukrayna, Romanya ve Kırım Tatar milli marşları okunmasıyla başladı. Ayrıca Ukrayna’da Sovyet döneminde gerçekleşen Holodomor (suni açlık) felaketinde hayatını kaybedenler de anıldı.

Açılış konuşmasını TURKSİD Başkanı Ertan Baştuhan yaptı. Baştuhan konuşmasına açılışa katılanlara teşekkürle başladı. Orta Avrupa, Türk cumhuriyetleri, Balkanlar ve Kıbrıs’ta, çeşitli iş imkanlarını değerlendirmek üzere farklı alanlardan iş insanlarının katılımıyla derneğin kurulduğunu anlatan Baştuhan, Türkiye’nin her alandaki değerlerinin gün geçtikçe ilgi çektiğini vurgulayan Baştuhan, dış pazarlarda faaliyet göstermek üzere bir araya geldiklerini, kısa vadede Ukrayna ve Romanya, uzun vadede tüm Orta Avrupa, Balkanlar, Türk cumhuriyetleri, Kıbrıs bölgeleriyle ticari iş birliklerine imza atmayı hedeflediklerini söyledi.

Konuşmasında Türkiye’nin 2018 yılı ithalat ve ihracat rakamlarına da değinen Baştuhan, “TURKSİD olarak hedeflediğimiz ülkeler ile ülkemizin dış ticaret ilişkilerini daha üst seviyeye taşıyarak, bu coğrafyada nitelikli iş adamlarının güven adamlarının güven adresi olmayı hedefliyoruz. Toplam ithaların yüzde 9’unu, ihracatın ise yüzde 11,8’ini kapsayan bu coğrafyada, TURKSİD işbirlikçileri ile bu rakamları çok daha üst seviyeye taşımak en büyük gayemizdir.” diye kaydetti.

Ukrayna ve Romanya’da temsilciliklerinin organize edildiğini, ülke çapında da temsilcilik çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Baştuhan, faaliyet göstermek üzere hazırlıklarının devam ettiğini açıkladı. Ayrıca kuruluşla ilgili desteklerini esirgemeyen Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu’na da şükranlarını sundu.

Kırımoğlu: “İşadamlarına her türlü danışmanlık ve hukuki yardımlar sağlayacağız”

Dernek açılışında konuşan Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, “Devletleri milletleri birleştiren, unsurlardan bir tanesi ticarettir, birliktir. Böylelikle bu dernek açılışına katılmaktan dolayı çok mutluyum. Bugün burada kurduğumuz işadamları derneği Ukrayna’da en yüksek seviyede destek görecektir. Ukrayna’da, Kiev’de, Bükreş’te temsilciler kurulacak ve oraya gelen işadamlarına her türlü danışmanlık, hukuki yardımlar sağlayacağız. Böylelikle iş adamlarına yardımcı olacak ve devletlerimizin de daha fazla yakınlaşmasına bir vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: İHA / qha.com.tr

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com