Zelenskiy, “Sağlıklı Ukrayna” programının tanıtımını yaptı (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Program, nüfusun tüm yaş kategorilerine ve sosyal gruplarına yönelik olup tek bir hedefe ulaşmayı amaçlamaktadır: Ukraynalılar daha uzun yaşamalıdır.

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Ukrayna 30 Forumu sırasında Sağlıklı Ukrayna programının tanıtımını yaptı.

Cumhurbaşkanına göre, ülkede ortalama yaşam süresi 72 yıl ve ortalama ile dünyada 115. sırada yer almaktadır.

“Ukrayna’da ortalama yaşam süresi 72 yıl. Bu göstergeye göre dünyada 115. sıradayız. Ama burada en kötüsü reytingler değil, Ukrayna nüfusunun her yıl azalması. Bu durumu kökten değiştirmezsek 10-20 ya da 50 yıl içinde kaç kişi olacağımızı hesaplayarak bir tehdit olduğunu görebiliriz.” dedi.

Her yaş grubu için insanları spora yönlendirecek yaklaşım benimseyen Sağlıklı Ukrayna programı aracılığıyla durumu düzeltmeyi umuyorlar.

Ukrayna’da 55 yaş üstü vatandaşlar için her iki yılda bir tam tıbbi muayene yapılacağına söz veren Zelenskiy “55 yaş üstü kişiler için tıbbi kontroller getirilecek, tıbbi muayeneleri iki yılda bir yapılacak. Bazı kategoriler için ise yıllık olacak. Hastalıkların erken teşhisi, devletin vatandaşlarının hayatını kurtarmasını ve çok daha az para harcamasını getirecektir.” dedi.

Zelensky, ölümlerin yüzde 85’inin dolaşım hastalıkları ve kanserle ilişkili olduğunu kaydederek, hastalık önleme ile Ukraynalıların ömrünün uzatılabileceğini belirtti. Buna ek olarak, cumhurbaşkanı Ukrayna genelinde aktif parklar ve spor alanları yaratma sözü verdi.

Devlet İstatistik Servisi’ne göre, Ukrayna’da kadınlar erkeklerden 10 yıl daha fazla yaşıyor ve son 30 yılda, ülkenin nüfusu neredeyse 10 milyon azaldı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com