Türkiye, AB’yi Ukrayna konusundaki “stratejik körlüğü” nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Türkiye, AB'yi Ukrayna konusundaki "stratejik körlüğü" nedeniyle sert bir şekilde eleştirdi.

Avrupa Birliği’nin Ukrayna için açıkladığı yeni eğitim ve güvenlik misyonuna değinen Çavuşoğlu, AB’nin bu konuda Türkiye’yle istişarede bulunmadığını söyledi.

Bu durumun Türkiye için önemli olmadığını söyleyen Çavuşoğlu, “AB’nin stratejik düşünme yöntemini birkaç üyenin dar çıkarları nedeniyle nasıl kaybettiğine dair bir örnek olarak bunu söylemek istedim” diye konuştu.

Yeni Avrupa güvenliğini tesis edebilmek için birlik ruhunu yeniden keşfetmemiz gerekiyor” diyen Mevlüt Çavuşoğlu, AB’nin daha kapsayıcı genişleme sürecini yeniden canlandırması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, genişlemenin Balkanlar, Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’ya uzanması gerektiğinin altını çizerek “Elbette ki bu bölge Türkiye olmadan hiçbir zaman tamam olamaz. İstanbul Tahıl Anlaşması’nda ve bu anlaşmanın ortaya koymuş olduğu etkiye baktığımızda, AB’nin Türkiye ile bu anlamda birlikte çalışsaydı küresel anlamda ulaşabileceği etkileri bir düşünün” ifadelerini kullandı.

Yedi Avrupa ülkesinin dışişleri bakanı Kiev’de buluştu ve bir bildiri yayınladı

Türkiye’nin çatışmalarla gündeme gelen bir bölgede güvenlik ve istikrar sağlayan bir aktör olmaya devam edeceğini söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye’nin başarısı Avrupa’nın başarısı olacak. Başarısızlık bizim için bir seçenek değil ama yanlış bir adım atılması Avrupa için tamamen bir istikrarsızlığa sebep olacaktır” dedi.

Dışişleri Bakanı, 24 Şubat’ta savaşın başlamasından bu yana Türkiye’nin oynadığı arabulucu rolü vurgulayarak “Kırım dahil Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini kararlılıkla destekliyoruz ve Ukrayna’ya yardım etmeye devam ediyoruz. Aynı zamanda çatışmayı kontrol altına almak için adımlar atıyoruz. İstanbul Tahıl Anlaşmasını uygulamak ve uzatmak kolay olmadı” dedi.

Mağdur sayısındaki artışın barış çabalarını önemli ölçüde karmaşıklaştırdığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Kınama tek başına meseleyi çözmez. O yüzden barış için harekete geçmeli ve yaratıcı olmalıyız. Türkiye olarak biz de bunu yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Savaşın ilk aşamalarında Antalya ve İstanbul’da bir araya geldiklerinde Ukrayna ve Rusya’nın bir anlaşmaya daha yakın olduklarını, ancak artan kayıplar ve tırmanan çatışmaların müzakereleri zorlaştırdığını vurgulayan Çavuşoğlu Ukrayna’daki savaşın neden olduğu gıda ve enerji krizlerinin Avrupa’nın zayıflıklarını ortaya çıkardığını ve İttifak’ın tüm üyelerinin savaş sonrası Avrupa güvenlik mimarisinin temellerini yeniden keşfetmesi gerektiğini söyleyerek “Nereden gelirlerse gelsinler, tehditlere toplu bir yanıt vermemiz gerekiyor. Ayrıca tehditler konusunda seçici olmamalıyız. Madrid’deki NATO zirvesinde stratejik konseptte ana hatları çizilen iki ana tehditten biri terördür” dedi.

Ukrayna için AB eğitim misyonu

Ağustos ayında AB’nin baş diplomatı Josep Borrell, bloğun Ukrayna’ya komşu bir ülkede Ukrayna ordusunu eğitmek için bir misyon başlatacağını duyurdu.

8 Ekim’de Çek Cumhuriyeti Başbakanı Petr Fiala, AB liderlerinin Silahlı Kuvvetler için bir eğitim misyonunun başlatılması konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladı.

Bir buçuk hafta önce, Ukrayna’ya askeri yardım sağlamak için bir AB misyonu oluşturma kararı alındı. EUMAM Ukrayna olarak adlandırıldı. Macaristan, misyonun oluşturulmasını desteklemedi.

EUMAM Ukrayna misyonu, AB üye devletlerinin topraklarında faaliyet gösterecek. Stratejik düzeyde genel koordinasyonu sağlamak için Brüksel’de bir operasyonel karargah da bulunacaktır. Misyonun komutanı, Askeri Planlama ve Harekat Gücü başkanı Koramiral Hervé Blejean olacak.

Avrupa’da geçici koruma statüsüne sahip Ukraynalı mültecilerin sayısı 4.75 milyona ulaştı

Misyon, Bölgesel Savunma Kuvvetleri de dahil olmak üzere Silahlı Kuvvetlerin bireysel, toplu ve uzmanlaşmış eğitimini ve eğitime katkıda bulunan üye devletlerin faaliyetlerinin koordinasyonunu ve senkronizasyonunu sağlayacaktır.

Misyonun görev süresi başlangıçta iki yıl sürecek ve bu süre için toplam maliyetlerin mali ölçütü yaklaşık 107 milyon avro olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com