Türk şirketi Güriş, Ukrayna’daki yatırımlarını durdurup, tahkime gitmek zorunda kalabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Güriş’in Ukrayna temsilcisi Loic Lerminho, şirketin konumunun Ukrayna’nın “yeşil” enerji alanında yatırımcılara karşı yükümlülüklerini yerine getirmemesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Güriş Ukrayna

Güriş Ukrayna temsilcisi Loic Lerminho, Ukrayna’nın Ukrayna 24 TV kanalında yaptığı açıklamada Ukrayna’nın “yeşil” enerjinin geliştirilmesinde yatırımcılara olan yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle Türk yatırımcı Güriş’in zor durumda kalabileceğini, bu durumun yatırımları durdurma aşamasına getireceğini ve uluslararası tahkimde Ukrayna devletine dava açma ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

Lerminho “Ödenmemiş alacaklar konusu bizim için çok büyük bir sorun. Çünkü bir yandan planladığımız başka yatırımları geciktiriyor.” dedi.

Lerminho, yatırımcıların “yeşil” tarife fiyatlarını düşürmeyi kabul ettiklerini ve devletin de borçları ödeme ve geri ödeme yükümlülüklerini yerine getireceğini umduklarını ve bu nedenle Bakanlar Kurulu ile bir mutabakat zaptı imzaladıklarını sözlerine ekledi.

Yatırımcı temsilcisi, “Herkes mutabakatı imzaladığına göre, yatırımcılar Ukrayna hükümetinin de buna uymasını bekliyordu. Ukrayna bunu yapmazsa, bu itibarla ilgili bir sorun, itibarını kaybetmek kolay ve sonrasında tekrar kazanmak çok zor.” dedi.

Ukrayna Maliye Bakanlığı’nın, milletvekilleri tarafından sunulan yasa tasarısında belirtildiği şekliyle borçları kapatmak için devlet tahvili çıkarmakla ilgilenmediğine ve bu nedenle şirketinin uluslararası tahkime başvuracağını belirten Lerminho “Daha fazla yatırımı durdurmak zorunda kalacağız ve tahkime gitmek zorunda kalabiliriz, çünkü tarifeyi düşürmeyi çoktan kabul ettik. Yani biz yapmamız gerekenleri yerine getirdik, hükümet tarafı ise kısmen yerine getirdi, iyileşmeyi umuyoruz” diyerek “Şimdilik herkese ödeme yapabiliriz. ancak bankalarla olan borçların ödenmesi sorunu var ve bu bir çok küçük yatırımcı şirketin iflasına yol açabilir.” diye ekledi.

Milletvekilleri Yuriy Kuzbit, Bogdan Torokhtiy ve Maxim Zaremsky, yeşil enerji üreticilerine olan borçları ödemek için 2020’nin dördüncü çeyreğinde 19.6 milyar UAH değerinde devlet tahvili ihraç etmeyi öneren 4151 numaraları bir yasa tasarınısı Ukrayna parlamentosuna sunmuştu.

OVDP’lerin ihracından sonra, para Ukrenergo’ya sübvansiyon olarak aktarılacak, böylece bu devlet şirketi aracılığıyla devlet, yenilenebilir enerji üreticilerine olan borcunu ödeyebilecektir.

6 Ekim günü, önde gelen yenilenebilir enerji dernekleir Başbakan Denis Şmigal‘a bir mektup yazdı ve hükümetin “yeşil” elektrik üreticileri ile olan anlaşma mutabakatını ihlal ettiğini ve borçlarını ödemek için yükümlülüklerini yerine getirmediğini belirtti.

Uluslararası hukuk firması Dentons’un ortağı Maxim Sysoev, verdiği demeçte, yeşil enerji yatırımcılarının haklarını korumak için Ukrayna’ya karşı toplu dava açmaya hazırlandıklarını söyledi. Özellikle, bu yıl Temmuz ayında, “yeşil” tarife fiyatlarını azaltmak için bir yasa kabul edildi ve yenilenebilir kaynaklardan enerji üreticilerine borçlar 22 milyar UAH’ı aştı.

Ukrrudprom mahkeme sicilini analiz etti ve 7 Ekim itibarıyla Garantili Alıcı Devlet Teşebbüsüne karşı dava açan 50’den fazla şirketin olduğunu, iddialardaki toplam hasar miktarının 630 milyon UAH’ı aştığını öğrendi.

Hükümet ile yenilenebilir enerji yatırımcıları arasındaki mutabakatta, üretilen “yeşil” elektriğe bu yılın Ağustos ayından itibaren % 100 ödeme yapılmasını öngörülüyordu. Ekim ayı başı itibariyle, Ağustos ayında yenilenebilir enerji için ödemelerinin seviyesi % 100, Eylül ayında % 27 oldu.

Kaynak:gordonua.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com