Ukrayna mübadele değil, Kırım Tatarlarının kurtuluşunu istiyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna tarafının Kırım Tatarlarının mübadelesi değil, serbest bırakılmasını istediğini söyledi.

Dmitriy Kuleba

Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba TRT Russian televizyon kanalı ile yaptığı röportajda “Tutuklu değişimi, muhtemelen Rusya ile yapılan tüm müzakerelerin en zor ve hassas kısmıdır, çünkü bu insanların kaderiyle, haber bekleyen akrabalarıyla ilgilidir, bu nedenle takas edilebilecek mahkumların ayrıntılarını veya şartlarını asla ifşa etmiyoruz” dedi.

Ukrayna tarafının bir sonraki değişim turuna geçmeye hazır olduğuna dair güvence veren Kuleba “Bu, aktif olarak üzerinde çalıştığımız ve bir sonraki değişim turuna geçmeye hazır olduğumuz bir şey. Ancak, diğer taraf bizim kadar yapıcı değil, bu yüzden değişim gerçekleşmeden önce çözülmesi gereken birçok yeni sorun var. Ama kesinlikle tamamen varız. Biz, “hepsine karşılık hepsi” formülünün uygulanmasını sağlamaya odaklandık.” dedi.

Kırım Tatarlarının mübadele listelerine dahil edilmesiyle ilgili olarak, Kiev’in mübadele değil kurtuluş peşinde olduğuna dikkat çekti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı “Kırım Tatarları hakkında konuştuğumuzda, bir değişimden bahsetmiyoruz. Sadece bu kişilerin serbest bırakılmasını talep ediyoruz ve bu en zor kısım, çünkü Rusya, Kırım’ın kendi yetkisi altında olduğuna inanıyor.” dedi.

İşgal altındaki topraklarda olanlardan Moskova’nın sorumlu olduğunu vurgulayan Kuleba “Kırım, geri dönene kadar yasadışı olarak işgal edilmiş bir bölgedir ve öyle kalacaktır. Uluslararası hukuka göre, Rusya Federasyonu, işgalci devlet olarak yarımadada olup bitenler için tam sorumluluk taşımaktadır… İşgalci bir devlet olarak yükümlülüklerinin aksine, eylemlerinin her biri kendi sorumluluğuna yol açacaktır. Dayatılan her türlü kısıtlama da dahil olmak üzere cezalandırılacaktır.” dedi.

Ayrıca Ukrayna başta olmak üzere uluslararası toplum ve Türkiye’nin, Kırım’ı yasadışı işgal edilmiş bir bölge olarak gördüğünü ve Rusya’nın bu konudaki pozisyonunu belirlediğini hatırlattı.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com