The Washington Post: Carlson kanıtladı; Putin’in asıl hedefi tüm Ukrayna’yı ele geçirmek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Putin, Ukrayna'yı yok etme fikrinden vazgeçmedi

Amerikalı gazeteciler, Putin’in Carlson’la yaptığı röportajın yanlışlarla ve tarihin çarpıtılmasıyla dolu olduğunu söylüyor.

The Washington Post gazetecileri, Putin’in hayali bir tarih bilgisiyle izleyiciyi şaşırtmaya çalıştığına ve Carlson’a kritik sorular sorma fırsatı vermediğine ikna oldu.

Putin’in bu röportaja Carlson’dan çok daha iyi hazırlandığını ifade ederek “Eğitimli KGB ajanının, Carlson’un nadiren doğrudan bir cevap alma girişimlerinden kolayca kaçındığını” yazdılar.

Gazeteciler ayrıca Putin’in röportaj boyunca Carlson’u “bu çatışmanın kurbanının” Rusya Federasyonu olduğuna ikna etmeye çalıştığını kaydederek “Putin her soruyu ana argümanını ortaya koymak için kullandı: Rusya, Batı’nın tekrarlanan yalan vaatlerinin kurbanı olan ve zarar gören taraftı. Buna rağmen Putin, Moskova’nın savaşın sona ermesi için müzakere etmeye hazır olduğunu ancak ABD’nin ısrarıyla Ukrayna hükümetinin Batı’nın gayri meşru bir kuklası olduğu konusundaki ısrarını vurguluyor” diye yazıyorlar.

Ayrıca Putin’in Ukrayna tarihini aktarırken yaptığı manipülasyonlara da dikkat çektiler. Rusya Federasyonu lideri tarafından belirtilen gerçeklerin çoğunun basitçe uydurulmuş olduğunu belirtiyorlar.

The Washington Post “Röportajın özü, Putin’in Kiev Rus’unun kuruluşundan günümüze kadar 1000 yılı aşkın tarihi kapsayan uzun dersiydi. Bunların hepsi Putin’e Ukraynalıların aslında “sınırda” yaşayan Ruslar olduğunu kanıtlamak içindi. Onun sohbetinin özü, izleyicileri bir tsunami gerçekler ve tarihlerle boğmak ve onları Putin’in sözde bilgeliğiyle şaşırtmaktı” diye yazıyor.

Gazeteciler, Rusya Federasyonu’nun müzakerelere hazır olması konusunda Putin’in yaptığı başka bir manipülasyona dikkat çekiyor: “Ancak müzakerelere yönelik görünürdeki hazırlık, Rusya’nın işgal altındaki toprakların teslim edilmesi de dahil olmak üzere yalnızca Ukrayna’nın tamamen teslim olmasının savaşı sona erdireceği yönündeki uzun süredir ısrarıyla keskin bir tezat oluşturuyor.”

Carlson’un Putin’le röportajı

Geçtiğimiz gün Rusya Devlet Başkanı Putin, geniş çaplı bir savaşın başlamasından bu yana Batı medyasına ilk röportajını verdi. Kremlin bu kararı, Trump yanlısı Amerikalı sunucu Tucker Carlson‘un pozisyonunun “diğerlerinden farklı” olduğunu söyleyerek açıkladı.

Carlson, iki saatlik bir röportajın ardından Kremlin başkanının “nasıl açıklayacağını bilmediğini “ itiraf etti. Ayrıca Putin’in pozisyonunu tutarlı bir şekilde ortaya koymadığını da söyledi.

Beyaz Saray bu röportaja tepki gösterdi. Röportajın “görünüşte değerlendirilmemesi” gerektiğini söylediler. Ayrıca ABD vatandaşlarının “Ukrayna’nın ne için savaştığını anladığını ve tek istediklerinin bizden yardım olduğunu” belirttiler.

Siyasi stratejist Boris Tizenhausen‘e göre Carlson’un Putin’le röportajının iki amacı var . Carlson’un Putin’le iletişiminin ilk hedefi “gulyabaniyi, katili ve manyağı insanileştirmek”, ikincisi ise özellikle ABD’deki başkanlık seçimleriyle ilgili.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com