Ukrayna Romanya, Bulgaristan ve Türkiye için bir enerji merkezi olabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Enerji Bakanlığı, Ukrayna’nın üretiminin %70’inin temiz enerji olarak kabul edilebileceğini kaydetti.

Avrupa Entegrasyonu için Enerji Bakan Yardımcısı Yaroslav Demçenkov Ukrayna’nın Romanya, Bulgaristan ve Türkiye için bir enerji merkezi rolünü oynayabileceğini söyledi.

Bunun nedeni olarak, ülkenin iklim koşulları ve Zaporoje ve Herson bölgelerinin Karadeniz kıyılarının büyük rüzgar enerjisi tesisleri için uygun olması olduğunu belirtti.

Ukrayna, IMF’nin geri ödemesiz diliminin yarısını borç ödemesinde kullanacak

Ona göre, Karadeniz’in kıyısında kurulacak açık deniz rüzgar santralleri, Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye’nin enerji sistemlerini birbirine bağlayabilir.

Ukrayna ağırlıklı olarak düşük karbon emisyonlu enerji üretimine uygun diyen yetkili “ Ukrayna’daki karbon emisyonları şu anda Avrupa ortalamasından önemli ölçüde düşük. Bugün, Ukrayna’nın üretiminin neredeyse %70’i temiz enerji olarak kabul edilebilir.” dedi.

Demçenkov, hidrojen enerjisinde bölge ülkeleri arasındaki işbirliğinin bir bütün olarak Avrupa için önemini de vurguladı.

AB’nin Hidrojen Omurgası projesi aracılığıyla hidrojenin taşınması için birleşik bir gaz altyapısı oluşturma olasılığı üzerinde çalıştığını da sözlerine ekledi. Ukrayna bu sürece katılırsa, hidrojen üretiminin geliştirilmesine ve Ukrayna tarafına yenilenebilir hidrojen tedarikinde ortak olarak yer verilen Avrupa Hidrojen Stratejisinin bir bölümünün uygulanmasına katkıda bulunacaktır.

Zelenskiy, Erdoğan ile Kırım’daki tutuklamaları görüştü

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com