Tasarı geçerse Ukrayna yenilenebilir enerji yatırım çekiciliğini kaybedebilir! (analiz)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Yenilenebilir Enerji Derneği’ne göre “yeşil enerji” ile ilgili devlet politikasındaki bir değişiklik, oluşan yatırım ortamını bozabilir.

enerji panelleri yatırım

Ukrayna Yenilenebilir Enerji Birliği ve Kosatka medya portalı tarafından hazırlanan bir projede enerji piyasası ve ülkenin yatırım çekiciliği için yeşil tarifelerin revizyonunun sonuçlarının analiz sonuçları şunu ortaya koymuştur: Enerji ve yenilenebilir enerji kaynakları (RES) ile ilgili düzenleyici çerçeveyi değiştirmek adına kamu düzenlemesi uygulayan Ulusal Komisyon’un önerilerinin kabulü halinde, Ukrayna yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımların çekiciliğinde sonlara düşebilir.

Hükümetin yenilenebilir enerji ve diğer faktörlere verdiği destek sayesinde, Ukrayna gelişmekte olan ülkeler arasında yenilenebilir enerji yatırımlarının çekiciliği sıralamasında sekizinci sırada yer alıyor.

Ancak, yenilenebilir enerji kaynaklarına ilişkin devlet politikasındaki bir değişiklik oluşan yatırım ortamını mahvedebilir ve Ukrayna’yı derecelendirmenin sonuna kadar atabilir.

Ukrayna Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından önerilen seçenek güneş santralleri için “yeşil” tarifelerin % 30, rüzgar santralleri için % 15 azaltılmasını sağlıyor. Ancak araştırmacılar, bedeli ödenmeyen üretim kısıtlamaları ve yeni yenilenebilir enerji istasyonlarının inşa yasağı nedeniyle sektöre çok daha fazla zarar verileceğini söylüyor. Tahminlerine göre benzer bir karar, ülkeyi 97. sıraya atacak.

Hazırlanan raporda “Ukrayna böyle bir kararın sonuçlarına katlanamaz. Yenilenebilir enerji piyasasının koşullarında böylesine radikal ve tek taraflı bir değişiklik, yabancı yatırımcı çekmek için şu ana kadar yapılan tüm çabaları çöpe atacak ve Ukrayna’yı iş yapmaya değmeyen ülkeler listesine koyacaktır.” denildi.

İtibara verilen zarara ek olarak, devlet uluslararası tahkim davalarında tazminat talepleriyle karşı karşıya kalacaktır. Ödenecek tazminatlar 100 milyar UAH’ı aşabilir.

Arzinger Hukuk Bürosu’nun kurucu ortağı Timur Bondarev, “Bu aşamada durum ancak yatırımcılar gönüllü olarak Ukrayna ile işbirliği koşullarını değiştirmeyi kabul ederlerse ve şartlarda böyle bir değişikliği getirmek için yasal yöntemler kullanılmazsa çözülebilir.” dedi.

Danimarka, Norveç ve İsveç büyükelçilikleri, Ukrayna makamlarını yeşil tarifeler konusunda yatırımcılarla uzlaşmaya çağırdı. Avrupa İş Birliği, tasarının yenilenebilir enerjinin geliştirilmesine yatırım yapmayı planlayanlar için Ukrayna’nın çekiciliğini koruyacağını ve 4 milyar Euro yatırım alacağını söyledi .

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com