WSJ: Rusya Federasyonu, İran’dan kısa menzilli balistik füzeler almayı planlıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, İran’dan kısa menzilli balistik füzeler almayı planlıyor, füzelerin teslimatı bu bahar gibi erken bir tarihte gerçekleşebilir. Daha önce Rusya, Kuzey Kore’den balistik füzeler almaya başlamıştı.

The Wall Street Journal’ın yazdığına göre, son birkaç haftadır Rusya Federasyonu’nun Kuzey Kore’den balistik füzeler almaya başladığı biliniyor.

Rusya’nın İran’dan balistik füze alımı talebi ABD Başkanı Joe Biden‘de de endişeye neden oldu. Tahran’dan Rusya Federasyonu’na ilk füze teslimatı bu baharda gerçekleşebilecek olsa da bazı yetkililer Tahran ile Moskova arasındaki anlaşmanın henüz tamamlanmadığına dikkat çekiyor.

Amerikalı yetkililerden biri, “ABD, Rusya’nın İran’da kısa menzilli balistik füze alımına ilişkin müzakerelerinin aktif bir şekilde ilerlemesinden endişe duyuyor” dedi.

Yayının kaynaklarına göre, son birkaç hafta içinde Rusya, Kuzey Kore’den birkaç düzine balistik füze ve fırlatıcının yanı sıra önemli miktarda topçu stoku aldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ABD’li yetkililer, Moskova’nın İran füzelerini satın alma arzusunun, Aralık ayı ortasında bir Rus delegasyonunun balistik füzeleri ve ilgili teçhizatı incelemek üzere İran’daki bir test sahasını ziyaret etmesiyle ortaya çıktığını söyledi.

Balistik füzeler, İslam Devrim Muhafızları Ordusu’na (IRGC) bağlı Havacılık ve Uzay Kuvvetleri tarafından Rus heyetine hediye edildi.

Böylece, İran füzeleri, Kuzey Kore’den fırlatıcılar ve düzinelerce balistik füze almaya başlayan Rusya’nın son satın almalarına eklenecek.

İran ve Rusya arasında işbirliği

  • Moskova’nın Ukrayna’daki çatışması nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımların Rusya’nın dış ticaret yollarını kısıtlaması ve onu Avrupa dışında pazarlar aramaya zorlamasının ardından İran, Kremlin için giderek daha önemli hale geldi.
  • 12 Aralık’ta Rusya ve İran’ın “yeni ve büyük bir devletlerarası anlaşma” üzerindeki çalışmaları hızlandıracağı öğrenildi .
  • Bundan önce Rusya Federasyonu ve İran, Batı yaptırımlarına karşı çıkılmasına ilişkin bir deklarasyon imzalamıştı. Kısıtlayıcı önlemlerin “olumsuz sonuçlarına karşı koyma, hafifletme ve telafi etme” yol ve araçlarıyla ilgilidir.
  • Bunun ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran Devlet Başkanı İbrahim Reisi ile Kremlin’de beş saatlik görüşmelerde bulundu .
  • Kasım ayında Moskova, Rusya ve İran’ın ilişkilerini “özellikle askeri-teknik işbirliği alanında” geliştirdiğini söylemişti.
  • Rusya Federasyonu zaten Ukrayna ile savaşta İran’ın insansız hava araçlarını kullanıyor. Geçtiğimiz günlerde İran’ın Aşure Havacılık ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Üniversitesi, kızılötesi ve radar yönlendirme sistemlerine sahip yeni bir Shahed-238 jet saldırı drone’unu tanıttı.
  • Tahran, Rusya’dan Su-35 savaş uçağı, Mi-28 saldırı helikopteri ve Yak-130 eğitim uçağının satın alınmasına yönelik anlaşmayı tamamladığını duyurdu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com