Stefançuk: Ukrayna’da henüz Rus ulusal azınlığı olamaz

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Ukrayna Verkhovna Rada

Verkhovna Rada Başkanı Ruslan Stefançuk, Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’ya yönelik silahlı saldırısı gözönüne alındığında, Ukrayna’da henüz herhangi bir Rus ulusal azınlığının bulunamayacağını söyledi.

Stefançuk, Aralık 2022’de kabul edilen Ukrayna’nın ulusal azınlıklara (topluluklara) ilişkin yasasının, saldırgan ülkeyi temsil eden ulusal topluluklar için geçerli olmadığını söyledi.

Hem Venedik Komisyonu’na hem de Avrupa Komisyonu’na argümanları dinledikleri ve karşılıklı saygı ilkesinin olması gerektiğini anladıkları için teşekkür eden Stefançuk “Eğer bu halk saygı göstermiyor, tam tersine Ukrayna’ya saldırıyorsa bu konuda haklarının ihlal edilmesi gerekir. Burada tam bir karşılıklı anlayış bulduk. Bu nedenle Ukrayna’da henüz Rus ulusal azınlığı yoktur ve olamaz.” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ona göre Ukrayna, herhangi bir istisna konusunda meslektaşlarıyla tartışmaya bile hazır değil, çünkü bugün Ukrayna halkına soykırım yapan, saldırganlık yapan, Ukrayna’ya savaş yürüten halkların temsilcilerinin Ukrayna’nın ulusal azınlıklarıyla ilgili hiçbir nüans konusunda herhangi bir ayrıcalığı olamaz.

21 Eylül’de Verkhovna Rada, ulusal azınlıklara ilişkin 9610 sayılı “Avrupa entegrasyonu” yasa tasarısını kabul etti.

Ulusal azınlıklarla ilgili yasa tasarısı, Ukrayna’nın Avrupa Birliği üyeliğine ilişkin müzakerelerin başlatılmasının temel şartlarından birini oluşturuyor. Aralık 2022’de genel olarak kabul edilmişti, ancak Venedik Komisyonu tam olarak tatmin olmadı ve çoğu ulusal azınlıkların dillerinin kullanımına ilişkin olan bir dizi hükmün revize edilmesini önerdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com