Şmigal, Ukrayna’nın IMF dilimini alması için tamamlaması gereken beş şartı açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Para Fonu ile mevcut işbirliği programı kapsamında ikinci dilimi almak için Ukrayna’nın beş temel şartı yerine getirmesi gerekiyor.

İMF-Ukrayna

Başbakan Denis Şmigal tarafından bir basın toplantısı sırasında “Mart ayının sonunda veya ısıtma sezonu sonuna kadar halkın kullandığı gaz fiyatının metreküp başına 6.99 UAH olarak devam etmesi. 2022-2023 yılları için makro göstergelerin koordinasyonunun sağlanması. Bu, IMF’nin daire ve bölümleri ile Maliye Bakanlığı’nın daire ve bölümleri düzeyinde yürütülen çok teknik bir mali tartışmadır. Bunların haricinde üç önemli konu daha var. İlki yargı reformu. Özellikle Yüksek Adalet Konseyi yasası. Beyannamelerin doldurulmaması veya usulüne uygun olmayan şekilde doldurulmasına ilişkin cezai sorumluluğun sertleştirilmesine ilişkin yasanın yanı sıra NABU yasası.” dedi.

Başbakan, parlamentonun tüm bu tasarıları kabul etmesini umduğunu ve ikinci dilimi alma olasılığı konusunda oldukça iyimser olduğunu belirtti.

Şmigal “IMF’le birlikte geleceğe iyimser bakıyoruz. Halk için gaz fiyatına getirilen kısıtlama sona erene kadar en azından Mart ayının sonuna kadar vaktimiz var. Rada’ya gitmeden önce IMF ile ön anlaşmaya varmamız gereken bir sonraki nokta için Haziran ayına kadar vaktimiz var. Haziran ayında, AB’den alınacak makro-yardım için çalışmaya başlamalıyız, bunlar bağlantılı şeyler.” dedi.

Buna ek olarak Şmigal, Ukrayna’nın kamu borcunu geri ödeme ve ödemeye yönelik tüm yükümlülüklerini yerine getirmek için hazine hesaplarında yeterli paraya sahip olduğunu kaydetti. Bu tür ödemelerin Eylül ayında zirve yapacak.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com