Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesi: fonlar için yasal bir mekanizma geliştirildi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
IMF, Ukrayna'nın mali açığının 15 milyar dolarını karşılayacak

Basında çıkan haberlere göre, Atlantik Konseyi Kiev’de Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesini sağlamak için yasal bir mekanizma sundu: Rusya Federasyonu’nun tüm devlet ve özel varlıkları ile petrol ve gaz ihracatına ilişkin gelirlere el konulacak.

Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesini sağlamaya yönelik yasal mekanizma, Amerikan analitik merkezi Atlantik Konseyi’nde kıdemli bir araştırmacı olan Alan Riley tarafından “Ukrayna, savaş sırasında neden olduğu tüm zararlar için Rusya’nın tazminatını nasıl garanti ediyor?” konulu bir basın toplantısında sunuldu.

Riley “BM kararının ardından, gerekli tüm tazminatların ödenmesini sağlamak için Rus varlıklarının tespit edilmesi, dondurulması, el konulması ve Ukrayna’ya devredilmesine yönelik yasal bir mekanizma sorunu ortaya çıktı. Rus saldırganlığının yok edici doğası gözönüne alındığında, böyle bir sürecin yasal emsali, Reich’ın tüm kamu ve özel varlıklarına el konulmasını ve kullanılmasını sağlayan 1949 Paris Tazminat Anlaşmasıdır” dedi.

Ukrayna’da Moskova Patrikhanesi’nin faaliyetleri yasaklanıyor mu? Komite ilgili yasa tasarısını değerlendirecek

Uluslararası kamu hukuku normlarına göre, böyle bir yasal mekanizmanın işlemesinde Rusya’dan ödemeler için onay alınmasını gerektirmediğini ve ayrıca Rusya topraklarının tam bir askeri yenilgiye ve işgaline gerek olmadığını kaydeden Riley “Böylece, uluslararası hukuka ve BM Genel Kurulu kararına dayanarak, Ukrayna kendisini destekleyen tüm devletlere aşağıdaki belgeyi imzalamayı teklif edecek: Uluslararası Tazminat Anlaşması (IAR). Anlaşma hükümleri, tazminat fonuna aktarılacak Rus varlıklarının tespit edilmesi, dondurulması ve müsadere edilmesi için imzacı devletlerin anılan yasal hükümlere dayalı olarak onay vermesini öngörmektedir. Nihayetinde IAR anlaşması temelinde, gerçek tazminat fonu ve tazminat komisyonu, talepleri değerlendirmek için oluşturulacak.” dedi.

Riley, tazminat komisyonunun yalnızca başvuranların iddialarını değerlendiren bir mahkeme olması temelinde çalışacağını, yani Moskova’nın sorumluluğunun zaten tespit edildiğini ve tazminat komisyonunun henüz yanıtlayamadığı tek sorunun hasar ve iddianın boyutuna dair kanıt olduğunu ekledi.

El konulacak varlıklar, Rusya Merkez Bankası’nın Batı merkezli varlıkları gibi devlete ait tüm varlıkları ve yine Batı’da bulunan Gazprom ve Rosneft gibi devlete ait kuruluşların varlıklarını içerecek. Prosedürü geçen ve bunun sonucunda bu tür varlıkların Rusya Federasyonu devleti ile bağlantısının kurulacağı özel varlıklar da kullanıma tabidir.

Riley, tazminat fonu için bir başka gelir kaynağının da Rusya’nın petrol ve gaz ihracatına konulan vergi olacağını söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com