Ukrayna Kiliseler Konseyi Zelenskiy ile biraraya geldi. Konu: Aile içi şiddet ve taşıyıcı annelik.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Tüm Ukrayna Kiliseler ve Dini Organizasyonlar Konseyi Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile aile içi şiddet ve ticari taşıyıcı annelik sorunları ile ilgili konuları görüşmek üzere bir toplantı yaptı.

Tüm Ukrayna Kiliseler ve Dini Organizasyonlar Konseyi Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy

Konseyin basın servisi tarafından yapılan açıklamada “Gündemde bir devlet aile politikası, Ukrayna’da başlatılan karantina koşullarında artan aile içi şiddetle mücadele konuları ve ticari vekil annelik sorunlarını formüle etme ihtiyacı var. Bu sorunlar devletle etkileşimin kurulması gerektiren diğer sosyal zorluklardan. Tüm Ukrayna Kiliseler Konseyi, bu konuları Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile dini kuruluşlar şahsen tartışmayı önerdi.” denildi.

Bu nedenle, Kiliseler Konseyi, Ukrayna’daki demografik durumu, artan boşanmaları ve dolayısıyla tek ebeveynli ailelerde yetiştirilen çocukları dikkate alarak devletin aile politikası oluşturma gereğini vurgulamaktadır.

“Devletin ve sivil toplumun aileleri, anneliği ve babalığı desteklemeye yönelik önemli çabalarını yönlendirmek, eğitim sürecinde aile hayatına hazırlanmak için programlar hazırlamak, kürtajı en aza indirmek için uygun sosyal ve diğer koşulları yaratmak, yetimhanelerde çocukları tutma ve yetiştirme sistemini ortadan kaldırmak ve Ukrayna vatandaşları arasında evlat edinmeyi yaygınlaştırmak için…” şeklinde cumhurbaşkanına bilgilendirilme yapıldı denildi.

Buna ek olarak, Konseyin görüşlerine göre, cinsiyet tarafında önyargılı olan İstanbul Sözleşmesi yerine, aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki ulusal mevzuatı geliştirmeye çağırarak “Yani, bu sözleşmeyi onaylamayı reddeden Avrupa ülkelerinin yolunu izlemek (örnek olarak, Büyük Britanya, Lihtenştayn, Letonya, Litvanya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Bulgaristan, Moldova, Ermenistan) gerekmektedir” şeklinde ifade edildi.

Konsey, Ukrayna’da çocuk ticareti işine dönüşen ticari vekil annelik sorunlarının toplumda özellikle yankılandığını belirtmektedir. Dini temsilciler ayrıca, Ukrayna’nın yetkili Çocuk Hakları Başkanı Nikolay Kuleba‘ya desteklerini dile getirdiler.

Mevcut duruma ve karantina koşullarına da değinen konsey “Bu konular ve yetkililerin ve dini toplumun Rus saldırganlığından ve karantinanın devlet ekonomisi üzerindeki olumsuz etkilerinden muzdarip olanlara yardım etme çabaları, hükümet ile dini topluluk arasında sistematik ve yapıcı bir diyalog yoluyla acil çözümler gerektiriyor.” dedi.

Zelenskiy son kez Aralık 2019’da Tüm Ukrayna Kiliseler Konseyi üyeleriyle bir araya gelmişti.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com