Ukrayna’da Moskova Patrikhanesi’nin faaliyetleri yasaklanıyor mu? Komite ilgili yasa tasarısını değerlendirecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

9 Aralık’taki toplantısında İnsani Politika Komitesi, Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada’nın Ukrayna’da Moskova Patrikhanesi’nin faaliyetlerinin yasaklanmasını öngören 8221 sayılı yasa tasarısını değerlendirmesini tavsiye etti.

Ses Partisi başkan yardımcısı Yaroslav Jeleznyak konu ile alakalı yaptığı açıklamada “Mariupol’lu bir kişi olarak, “Rus batağını” Ukrayna’dan temizlemeye yardımcı olan kararları tamamen destekliyorum” yorumunu yaptı.

Yasa tasarısını hazırlayanlar, Rus Ortodoks Kilisesi’nin ve Moskova Patriği’nin Ukrayna’daki iç durum üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunu ve saldırgan ülkeye tabi olduğu için ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu açıklıyorlar.

Açıklamada “Rus Ortodoks Kilisesi’nin faaliyetleri ve Rus Ortodoks Kilisesi’ne tabi olan yapılar ve örgütler Ukrayna topraklarında tamamen yasaklanmalıdır. Böyle bir yasak, uluslararası hukukun insan hakları alanında pratik olarak uygulanmasına tekabül eder. Özellikle Letonya’nın yasama deneyimini doğrulayan vicdan özgürlüğü, yasama düzeyinde, Letonya Ortodoks Kilisesi’ni Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayırma şeklinde kendini gösterdi”. denildi.

SBU, Moskova Patrikhanesi’ne bağlı olan Ukrayna Ortodoks Kilisesi’nin (UOC) manastırlarındada bir dizi arama yapmış ve orada bulunanların Rus saldırganlığını desteklediğini ve cemaatleri arasında propagandanın yayılmasına katkıda bulunduğu tespit etmişti.

Böylece SBU, Kiev-Peçerska Lavra‘nın manastırlarından birine “Rus barışını” yüceltmesiyle ilişkin olarak ceza davası açtı. Bunun üzerine özel servise bağlı memurlar manastırlarda arama yapmıştı.

Ayrıca SBU, yakın zamanda Herson, Çerkasi, Jitomir ve Volin bölgelerinde bulunan UOC manastır ve kiliselerinde karşı istihbarat önlemlerini tamamladı. Buralarda Rus pasaportları, Kremlin yanlısı yayınlar, işgal yönetimlerinin “belgeleri” ve terör örgütlerinin “L/DNR” bayrakları bulundu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com