Rusya’nın saldırısı konusunda üç senaryo: Ukrayna ve dünya savunmaya hazır mı?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya, Ukrayna sınırlarına asker çekmeye devam ediyor. Washington’un Moskova ile yaptığı iki haftalık yorucu görüşmeler şu ana kadar hiçbir sonuç vermedi.

Batı, Putin’in NATO’nun doğuya doğru genişlemeyeceğine dair yasal garantiler konusunda yaptığı bariz şantaja boyun eğmedi. Yani Kremlin karşılık vermeye hazırlanıyor.

Moskova’nın sonraki adımları atabilmesi için birkaç yolu var.

İlk senaryo: Putin, Harkov’a saldıracak. Rusya-Ukrayna sınırına sadece 40 km uzaklıktadır. Ek olarak, Rusya’nın Belgorod ve Voronej bölgeleri Kharkiv’in tam karşısında, Kremlin buralarda güçlü askeri birliklerini yoğunlaştırdı.

Ancak bu şehre bir saldırı olması durumunda Rus birliklerinin 2014 yılına göre çok daha iyi hazırlanmış bir ordu tarafından öldürücü silahlarla karşılanacağını da unutmamak gerekiyor.

Ukrayna, saldırı durumunda İngiliz birliklerini topraklarına davet etmeye hazır

İkinci senaryo , Kremlin’in nükleer savaş başlıkları yerleştirmeyi planladığı Venezuela ve Küba’dan Rusya’nın bir saldırı tehdidi. Ancak bu seçenek ABD’nin buna izin vermesinin olası olmaması sebebiyle imkansıza yakındır.

Eski Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, Küba ve Venezuela’ya silah yerleştirme konusunda Amerikalıların buna asla izin vermeyeceğini, gemilerin yelken bile açamayacağını söyledi. . Bu gemiler sadece yelken açmayacak, – diyor.

Ancak Küba ve Venezuela denizaşırı, ancak Beyaz Rusya çok daha yakın. Dolayısıyla üçüncü senaryoda kuzey komşudan bir saldırı olması şaşırtıcı olmayacaktır.

Özellikle Belarus ve Rusya şu anda ortak tatbikatlar yürüttüğünden ve aktif aşama Ukrayna istihbaratının tahmin ettiği Şubat ayında saldırıya düşüyor.

Bu durumda, durumu daha da patlayıcı hale getirecek olan Kaliningrad bölgesini ve işgal altındaki Kırım’ı daha da fazla askerileştirme bekliyor.

Ancak Putin Ukrayna’ya karşı açık bir saldırı başlatmaya cesaret ederse, yalnızca en son silahlarla değil, aynı zamanda Washington’dan gelen güçlü bir ekonomik saldırıyla da karşı karşıya kalacak . Bu, ABD Başkanı Joe Biden tarafından kişisel olarak uyarıldı. Putin’i doların Rus bankaları tarafından kullanılmasını yasaklamakla tehdit etti.

Ukrayna numarasını isminize nasıl kaydedebilirsiniz?

Aynı zamanda, Birleşik Devletler hâlâ tüm tehditlerin sadece panik yaratmak için kullanılan provokasyonlar olduğuna inanmaya meyilli. Şimdi bile Kremlin tüm riskleri tartıyor ve bir sonraki adımın nereye atılacağına dair nihai kararı veriyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com