WSJ: ABD, Güney Kore’den Ukrayna için silah alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Güney Kore, Ukrayna’ya daha fazla transfer için Washington’a top mermisi satışı konusunda ABD ile gizli bir anlaşma imzaladı.

Wall Street Journal tarafından yazılan habere göre Beyaz Saray kaynaklarına göre Güney Kore; Ukrayna için, ABD’ye 100 bin adet 155’lik obüs mermisi satacak.

Ön bilgilere göre ABD, Ukrayna’ya teslim edilecek 100.000 adet 155 mm kalibre topçu mühimmatı satın alacak. Washington’da, bu sayının Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin topçu birimlerine en az birkaç hafta yoğun muharebe operasyonları sağlamak için yeterli olacağı tahmin ediliyor.

Anlaşmanın gizliliği, Seul’ün, Güney Kore’nin Kiev’e öldürücü silah göndermediği yönündeki kamuoyundaki konumunu korumasına izin veriyor. Aynı zamanda ABD, Ukrayna’ya stoklarını azaltmadan gerekli mühimmatı sağlayabilecek.

Erdoğan’ın Rus ordusunun Herson’dan asker çekmesi hakkında yorumu: Olumlu bir karar!

Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-seop ve Amerikalı mevkidaşı Lloyd Austin, bu ayın başlarında yaptıkları görüşmelerde “topçu anlaşmasını” uzatmak için “prensipte” anlaştılar.

Kore Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı’na göre, ABD depolarındaki mühimmat eksikliğini gidermek amacıyla şu anda ABD ile Güney Koreli bir firma arasında konuyla ilgili istişareler sürüyor.

Ancak bakanlık, malzemelerin ABD tarafından kullanılması şartıyla müttefiklerin ilgili müzakereleri yürüttüğünü açıkladı.

Güney Kore, Kiev’e silah sağlamama yükümlülüğüne rağmen Ukrayna’ya insani yardım sağladı. Ayrıca ülke, Rusya ile devam eden savaşta askeri tehdit altında olan Ukrayna nükleer santrallerinin güvenli bir şekilde işletilmesine destek olmak için 1.2 milyon dolar ayırma kararı aldı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com