Ukrayna Rusya’ya nükleer atık gönderimini durduracak: Çernobil’de depolayacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da bulunan nükleer santrallerde harcanan nükleer yakıtın atıklarının Rusya’ya gönderimi durdurulacak.

nükleer-atık

Başbakan Denis Şmigal bu kararın özel bir program tarafından sağlandığını söyleyerek, daha önce Ukrayna’nın düzenli olarak Rivne, Güney Ukrayna ve Hmelnitskiy nükleer santrallerinden Rusya Federasyonu’na atık ihraç ettiğini açıkladı. Bunun için Energoatom her yıl yaklaşık 200 milyon dolar ödemekteydi.

Artık yapılmayacak olan bu ödemelerin nükleer santrallerin teknolojik gelişimine harcanabileceğini belirten Başbakan “Önemli olan, Ukrayna’nın artık nükleer güvenlik açısından saldırgan ülkeye bağımlı olmaması. Bu, bağımsızlığın 30. yıl dönümünde önemli bir adımdır.” dedi.

Ukraynalı GSM operatörleri yasadışı telefonların kapatılması fikrini destekliyor

Planlara göre, Ukrayna nükleer atıklarını Çernobil‘de depolamak ve burada 2017’de başlayan merkezi bir depolama tesisinin inşaatını tamamlamak istiyor. Tesis Amerikan Holtec International’ın modern “kuru depolama” teknolojisi ilkeleri kullanılarak inşa edilmiştir .

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com