Rusya 2024’e ve uzun süreli bir savaşa hazır mı: uzman değerlendirmeleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı uzun bir savaş yürütmek için önemli miktarda kaynak ayırıyor. Ancak savaşın her ayı Rus silahlarının kalitesini düşürüyor, Kremlin İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma teçhizat kullanıyor.

RBC-Ukrayna Askeri ve Hukuki Araştırmalar Merkezi başkanı Aleksandr Musienko ve “Bilgi Direnci” grubunun askeri-politik uzmanı Aleksandr Kovalenko’nun açıklamalarını derledi. Aranan cevap: Rusya uzun süreli bir savaşa hazır mı?

Batı’nın Ukrayna’ya desteğini zayıflatacağı bir gerçek değil

Avrupalı ortaklar ve ABD, daha önce olduğu gibi, Ukrayna’yı hem savaş alanında hem de mali açıdan desteklemeye kararlılar. Ancak bazı yorgunluk belirtileri var. Özellikle Polonya ile tahıl ihracatı konusunda yaşanan son tartışma, Kiev’in müttefik ülkeler arasındaki siyasi hassasiyetlere karşı savunmasız olduğunu gösterdi.

Ayrıca Ukrayna’ya yapılacak yardım, yaklaşmakta olan ABD seçim kampanyası sırasında tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Aşırı sağcı Cumhuriyetçiler ek milyarlarca doları bloke ediyor ve bir “kapanmayı” önlemek amacıyla bütçe finansman faturalarında Kiev için para yer almıyor.

Aleksandr Musienko, “2024 büyük ihtimalle ABD’de siyasi çalkantıların yılı olacak ancak Batı’nın Ukrayna’ya verdiği desteği zayıflatacağı da bir gerçek değil.” dedi.

Rusya Federasyonu cephedeki durum ne olursa olsun savaş yürütebilmek istiyor

Askeri ve Hukuki Araştırmaları Merkezi başkanı.“Seçimlerle ilgili durumun öyle ya da böyle belli ayarlamalar yapacağını görüyoruz. Ama bana öyle geliyor ki, en azından ortak ülkelerin savunma sanayisinin nasıl başlatıldığına bakılırsa, 2024’te destek olacaklar. Sonuçta çok şey zaten açıklanmıştı: uçak tedariği var, misket bombaları ve diğer silah türleriyle birlikte ATACMS’yi alacağız. Bu bahar için ve belki daha da erken duyurulur. Bence tüm bunlar bize kesinlikle gelecek yıl için yeterli fırsatı verecek” dedi

Ukrayna’daki askeri operasyonların yoğunluğu ve süresi büyük ölçüde Rusya’nın hazırlıklı olmasına bağlı. Saldırgan ülkede savaşın sona ermesi yönünde hâlâ kamuoyundan bir talep yok ve yüksek petrol fiyatları, ekonomiye gelen gelir darbesinin yumuşamasına yardımcı oluyor. Gelecek yıl Rusya Federasyonu, GSYİH’nın en az %6’sını ordusuna tahsis edecek ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 2025 yılına kadar “amaçlanan hedeflere ulaşılması” yönünde bir plan üzerinde anlaşmaya vardı.

Musienko’ya göre Moskova, cephedeki durum ne olursa olsun savaş olasılığını garanti altına almak için her şeyi yapıyor.

Rusya savaşın yoğunluğunu iki veya üç yıl daha sürdürmeye hazır mı?

Musienko “Savaşmaları gerekiyor. Eğer savaşı şimdi bitirirlerse, bu Rusya’nın çöküşü ve Putin’in yenilgisi anlamına gelecektir. Sanırım 2024’te Ukrayna’nın karşı saldırısını kontrol altına almak için ne pahasına olursa olsun hazırlanıyorlar. Başarılı olup olmayacaklarından emin değilim. ancak düşmanlıkları en azından ABD’deki başkanlık seçimlerine kadar uzatmak için gelecek yıla yönelik harcamaları aktif olarak artırıyorlar” diye vurguladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

Rusya’nın yoğunluğu iki ya da üç yıl daha sürdürmeye hazır olup olmadığını söylemek zor. Ancak öyle olmadığına dair dolaylı işaretler var. Mesela cepheye naklettiği İkinci Dünya Savaşı silahlarını görüyoruz.

Aleksandr Kovalenko “Hangi uzun süren savaştan bahsedebiliriz? D-1 obüslerini, D-44 tümen toplarını, T-54, T-55 ve T-62 tanklarını görüyoruz. Üzerinde deniz bomba atarlarının veya deniz otomatik toplarının bulunduğu MTLB – nakliye traktörlerini görüyoruz. Hangi potansiyel ve uzun süreli savaştan bahsedebiliriz? Rusya geriliyor. Şimdi Rus ordusu birçok yönden Suriye ordusuna benziyor. Savaşın her ayı Rus silahlarının kalitesini düşürüyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan geriye kalanları kullanmaya başlamaları ortada, bu zaten çok şey söylüyor.” diye özetledi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com