Putin ortadan kaldırılması Ukrayna için bir şeyleri değiştirir mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Budanov, Rusların Bakhmut'u ele geçirmek için neden bu kadar istekli olduğunu açıkladı

Vladimir Putin’in ortadan kaldırılmasının durumu değiştirmesi pek mümkün görünmüyor. Rus toplumu propagandanın kurbanı haline geldi ve Ukrayna’dan ve kolektif Batı’dan nefret ediyor.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü başkanı Kirill Budanov‘un ‘Kyiv Stratcom Forum 2024′ da yaptığı konuşma GUR’un sitesinde yayınlandı.

Budanov “Kesinlikle yakın zamanda hiçbir şey değişmeyecek. Rusya Federasyonu’ndaki köklü değişikliklerle dünyaya karşı tutumları, dünya görüşleri dramatik bir şekilde değişemez. Anlayın ki gerçekten kendi propagandalarının kurbanı oldular. Bu oldu, onlara bu oldu.” dedi.

Rus toplumunun kolektif Batı’dan ve Ukrayna’dan nefret etmeye şartlandırıldığını belirten Budanov “Şimdi biri ortaya çıkıp “Biliyorsunuz, duruyoruz!” dese, her şey durmuş olsa bile, bu nefret, uzun yıllar boyunca tüm karar alma mekanizmalarını ciddi şekilde etkileyecektir, çünkü hepsi düşman oldukları o pozisyondan ilerleyecektir.” diye ekledi.

Budanov her şeyin durduğu bir durum ve Rusya’nın özür dilediğinin hayal edilmesini önererek şöyle dedi: “Bir yıl içinde Rusya’ya kim güvenecek? Bunlar toplumda zaten yaşanmış geri dönüşü olmayan süreçler. Bu yıllar ve çalışma gerektiriyor.“.

Budanov, İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki durumu hatırlattı. “Sanırım artık çok az insan Almanlara düşman olarak bakıyor. Ama zaman geçti ve herşey normale döndü. Ve 50’li yıllarda o zamanın Federal Almanya Cumhuriyeti’ne dost olarak bakacak birini bulmak zordu. Yani yıllar geçtikçe her şey yok oluyor ve bunlar kolay süreçler değil.”.

Rus halkının savaşa karşı tutumu

Rusya merkezli Levada Center’a göre Rusların çoğunluğu Ukrayna’ya karşı savaşı destekliyor. Ocak 2024’te yanıt verenlerin yalnızca %16’sı buna karşı çıkıyor, diğer %8’i ise yanıt vermekte zorlanıyor.

Rusya’da yaşayanların üçte biri kendileri gibi kişilerin Ukrayna’daki sivil ölümleri ve yıkımlarda ahlaki sorumluluk taşıdığına inanıyor; ankete katılanların %62’si ise tam tersi bir görüşe sahip. Yanıtların bu dağılımı istikrarlıdır ve geçtiğimiz bir buçuk yıl boyunca korunmuştur.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com