Polonya, Ukrayna’ya savunma, gaz ve insani yardım sağlamaya hazır

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Polonya’nın Ukrayna’ya savunma, gaz ve insani yardım sağlamaya hazır olduğunu söyledi.

Morawiecki, Salı günü Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal ile birlikte yaptığı basın açıklamasında “AB ve NATO sınırına yakın endişe verici gelişmelerin olduğu Ukrayna’ya yardım edeceğiz. Polonya, halihazırda yapmakta olduğumuz gibi gaz sektörü, savunma, ekonomik istikrar ve insani konularda Ukrayna’ya mümkün olduğu kadar yardım etmeye hazır.” dedi.

G7 büyükelçileri Ukrayna için önceliklerini açıkladı

Ona göre Polonya, Ukrayna’ya binlerce topçu silahı, mühimmat, “Thunder” gibi uçaksavar mermilerinin yanı sıra hafif havan ve insansız hava araçlarını teslim etmeye hazır.

Polonya zaten Ukrayna’ya gaz konusunda yardım ediyor diyen Morawiecki “Ukrayna Başbakanı ile batıdan doğuya gaz iletim kapasitesinin artırılması konusunda görüştük. Bunun için de hayata geçirmeyi düşündüğümüz bazı yatırımları yapmamız gerekiyor” dedi.

Kuzey Akım 2 hakkında konuşan Polonya başbakanı, Almanya’nın boru hattını başlatarak “Putin’e mermiler ve silahlar verdiğini ve daha sonra Avrupa’ya şantaj yapabileceğini” vurguladı.

Morawiecki “Jeopolitik tehdit Kuzey Akım 2’dir. Bunu göz önünde bulundurarak Almanya’yı, Rusya’nın Avrupa’ya şantajının bir parçası olacağı için boru hattını başlatmamaya ve diğer yandan “Kuzey Akım – 2” sertifikasyon belgelerini imzalamaya çağırıyoruz. Bu kişisel bir durum değil.” dedi.

Rus gazeteci, Putin’in Ukrayna’ya yönelik provokasyonlarının asıl amacını açıkladı

Morawiecki, Polonya’nın Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan bağlılığını ve Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonuna verdiği desteği vurguladı ve ekonomik işbirliğine ve Ukrayna’ya yardıma açık olduğunu da kaydederek Şmigal ile görüşmede Belarus’tan gelen tehditlere karşı koruma alanında Ukrayna’ya yardım konusunun da tartışıldığını belirtti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com