Polonya, Rus işgali durumunda Ukrayna’dan bir milyon kadar mülteci bekliyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya'nın olası saldırısı durumunda Polonya Ukrayna'ya destek verecek

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve geniş çaplı bir savaşın başlaması durumunda, Polonya, sınırında bir milyon kadar Ukraynalı mülteci birikeceğini bekliyor. Ülke geçişler, tıbbi bakım, konaklama ve yemek konusunda planlar hazırlıyor.

Polonya İçişleri ve İdare Bakan Yardımcısı Maciej Wonsik tarafından Polskoye Radyosunda “Ukrayna’da savaş sözkonusu olursa, ölümden kaçan gerçek mülteci akınını hesaba katmalıyız” dedi.

Aynı zamanda Wonsik, Polonya’nın en kötü senaryoya hazırlıklı olması ve bir milyon insanı bile kabul etmesi gerektiğini vurgulayarak “Birkaç senaryo var. Belki daha olumlu ya da çok radikal olmayan senaryolar gerçekleşecek, ancak kara bir senaryoya hazırlıklı olmalıyız. İçişleri Bakanlığı bir süredir mültecilerin gelişine hazır olmak için önlemler alıyor. Bu en radikal haliyle doğu sınırımızda ortaya çıkabilecek bir milyon insan dalgası” dedi.

Zelenskiy’den yabancı diplomatlara: Yardım etmek için yapabileceğiniz en kolay şey Ukrayna’da olmak

Cenevre Sözleşmesine göre mültecilerin Polonya’nın koruması altında olacağını da sözlerine ekleyen Wonsik “Mültecilerin olduğu yerde onlara yardım etmeliyiz, uluslararası hukuk böyledir ama bunlar aynı zamanda medeni insanların bir arada yaşamasının kuralları, Avrupa ve Hıristiyan kültürünün ilkeleridir. Bundan kaçmayacağız ve kendimizi bundan alıkoymayacağız.” dedi.

Daha önce Romanya da, bir Rus işgali durumunda Ukrayna’dan gelen mültecileri kabul etmeye hazır olduklarını söylemişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com