Zelenskiy’den yabancı diplomatlara: Yardım etmek için yapabileceğiniz en kolay şey Ukrayna’da olmak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy tarafından yabancı devletlerin diplomatik misyonlarının ve Ukrayna’da akredite olan uluslararası kuruluşların başkanlarıyla yaptığı görüşmede, bu zor zamanda, Ukrayna’nın müttefiklerin kişisel varlığına, güvenlik yardımına, ekonomik istikrarı güçlendirmeye ve Ukrayna’nın dünyanın güvenine ihtiyacı olduğunu belirtti.

Toplantının, dünyanın Ukrayna’da duruma özellikle dikkat ettiği zor ve gergin bir zamanda gerçekleştiğini kaydeden Zelenskiy “Son haftalarda dünya, büyük ölçekli bir tırmanışın başlamasıyla tehdit edildi. Ukrayna bu konuda dünyaya ne söyleyebilir? Son sekiz yıldır böyle yaşıyoruz. Bu, son sekiz yıldır konuştuğumuz gerçeklerin bir ifadesidir.” dedi.

Ukrayna, AİHM’de kendisine karşı yapılan şikayet sayısı açısından üçüncü sırada yer alıyor

Cumhurbaşkanı, Ukrayna liderliğinin olası tüm risk ve tehditlerin farkında olduğunu ve bunları aşmak için ne ve nasıl yapılması gerektiğini anladığını vurgulayarak “Her zaman her senaryoya hazırız. Ama biz Ukrayna olarak, her zaman tek bir şey için çabalıyoruz: diplomasi yoluyla barışçıl bir çözüm.” dedi.

Aynı zamanda, Vladimir Zelenskiy, endişe verici olanın ise Ukrayna’nın doğrudan askeri harekattan daha az ekonomik kayba neden olmadığını kaydetti.

Bu nedenle, bugün Ukrayna her şeyden önce Ukrayna’nın müttefiklerin ve ortakların kişisel varlığına ihtiyaç duyduğunu belirterek “Uyarılmamıza ihtiyaç yok: yardım gerekiyor. Tam olarak nasıl? Bizimle olmanın, Ukrayna’da olmak, bunun en kolay yolu. Bugün yanımızda olan hepinize, dostlarımıza ve ortaklarımıza teşekkür ediyorum. Ukrayna’daki diplomatik misyonlar her zamanki gibi çalışmaya devam ediyor. Bu mevcudiyet bin kelimeden daha anlamlıdır.” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı, toplantıda 80 yabancı devlet ve uluslararası kuruluş temsilcisinin bulunduğunu ve bu desteğin gelecekteki gerilimi azaltma ve barışçıl çözüm için güçlü bir umut verdiğini vurgulayarak “Ukrayna bunun için elinden gelen herşeyi yaptı, yapıyor ve yapacak. Normandiya formatını canlandırmak için bir dizi girişim önerdik. Önceki gün engelin kaldırıldığı ve 2019’dan beri ilk kez dört tarafın tümü tarafından ortak bir bildiri üzerinde anlaşmaya varıldığı için çok mutluyum. Zor bir toplantıydı, ancak diyaloğun mümkün olduğunun bir göstergesidir.” diye devam etti.

Vladimir Zelensky ayrıca Ukrayna’nın ortaklarına güvenlik, askeri yardım ve ekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesine verdikleri destek için teşekkür ederek “Ukrayna’ya böyle bir destek sağlamaya hazır olduklarını beyan eden devletlere minnettarım. Ancak silahlanma ve finans kadar önemli olan bir başka yardım şekli de Ukrayna’ya duyulan küresel güvendir. İstikrar, Ukrayna’nın bir ortak olarak güvenilirliği hakkında sinyallerdir. Özellikle bunun için tüm gerekçeler varken.” dedi.

Ukrayna’nın doğudaki sekiz yıllık dış askeri saldırganlığa, bazı bölgelerin işgaline ve ayrıca COVID-19 salgınına, küresel finans ve enerji krizine rağmen reformları gerçekleştirmeye devam ettiğini de vurguladı.

Cumhurbaşkanı, “Bütün bunlara rağmen, Ukrayna birçok Sovyet sonrası ülkede hala imkansız olan sonuçlara ulaşmakta ve sistemik değişim ve dönüşümleri uygulamaktadır.” dedi.

Vladimir Zelenskiy, ortaklara ilk Kırım Platformu zirvesine katıldıkları ve Brüksel’deki son NATO zirvesinin Ukrayna’nın üyelik umutlarını doğrulayan sonuçları için teşekkür etti ve Ukrayna’nın Madrid’deki bir sonraki İttifak zirvesinde belirli sorulara net cevaplar alacağını umduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hablemitoğlu suikast zanlısı Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildi

Cumhurbaşkanı ayrıca, Ukrayna’nın Avrupa perspektifini resmi olarak destekleyen ve ilgili beyannameleri imzalayan Avrupa Birliği üye ülkelerine de teşekkür etti. Cumhurbaşkanı, kalan 20 AB ülkesini ilgili bildirileri desteklemeye çağırarak “Bizi AB’de mi yoksa NATO’da mı görmek istiyorlar, yoksa Rusya ile kavga etmek mi istemiyorlar? Eşit miyiz? Onlar farklı mı? Barışı koruyarak ve diplomasinin sesini yükselterek silahları susturup ortak hedefimize hep birlikte ulaşacağımızdan eminim. Bunu birlikte yapabileceğimizden eminim,” dedi.

Başbakan Denis Şmigal ise yaptığı konuşmada, Rusya’dan gelen tırmanma tehdidi nedeniyle, yatırımcıların bazı korkuları olduğunu ve bunun da sermayenin bir kısmının Ukrayna’dan çekilmesine yol açtığını söyledi.

Şmigal “Bu nedenle, sizi ve devletlerinizin liderlerini durumla ilgili dengeli bir değerlendirme yapmaya çağırıyorum: bu, düşman tarafından ülkemizdeki panik durumunu alevlendirmek için kullanılmayacak.” dedi.

Başbakan, Ukrayna’nın egemenliğinden, toprak bütünlüğünden ve Ukrayna toplumunun medeniyet tercihi olan Avrupa-Atlantik geleceğinden asla vazgeçmeyeceğini vurgulayarak “Sakin ve kendimize güveniyoruz ve bu ruh halini sizin yardımınızla hükümetlerinize, iş çevrenize aktarmayı sabırsızlıkla bekliyoruz: Ukrayna ile çalışabiliriz ve çalışmalıyız, bu Avrupa güvenliğine, Avrupa refahına yapılan bir yatırımdır.” diye ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitryi Kuleba ise, dünya toplumundan diplomatik bir çözüm talep etmesi için Rusya’ya yapılan baskının önemini vurguladı: “Rusya’ya, tüm anlaşmazlıkları diplomasi yoluyla çözmenin kendi çıkarına olduğuna dair net sinyaller gönderin. Hükümetlerinizin her birinin bunu Rusya Federasyonu’na söylemesi önemli bir caydırıcı etkiye sebep olacaktır.” dedi.

Kuleba, Ukrayna’nın ortaklarıyla birlikte, Rusya’nın gerilimi tırmandırmaya devam etmesi durumunda sert yaptırımların hazırlanması için çalışmaya devam ettiğini de kaydetti. Emek veren herkese teşekkür etti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com