Ukrayna’da doğan her çocuk için reşit olduğunda ödenecek bir fon: Ekonomik Pasaport

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’da 1 Ocak 2019’dan itibaren doğan her çocuk için, reşit olduktan sonra kullanabileceği bir fona yılda iki kere olmak üzere asgari ücret yatırılacak. Bugünkü para ile hesapta yaklaşık 20 bin dolar birikmesi öngörülüyor.

2023’ten itibaren ekonomik pasaportlarla ilgili bir yasa paketinin kabul edilmesinden sonra, 1 Ocak 2019’dan sonra doğan Ukraynalıların hesaplarına yılda iki asgari ücret yatırılacak (şu anda 6,5 bin UAH). Toplamda, reşit olma yaşına ulaşan her çocuk yaklaşık 20 bin dolar veya 600 bin UAH alacak.

Ukrayna’da 5 silah arkadaşını öldüren asker yakalandı

Halkın Hizmetkarı partisinin başkanı Olena Şulyak, Ukraynalıların ekonomik pasaportlarının Gelecek Nesiller Fonu’ndan finanse edileceğini ve paranın kaynağının ise toprak altı kaynaklarının kullanımı için yapılan kira ödemelerinden geleceğini söyledi.

Şulyak “30 yıldır, topraklarımız çoktan oligark olmuş küçük bir avuç insan tarafından kullanılıyor. Anayasaya göre toprak altı Ukrayna halkına ait olmasına rağmen, Ukraynalıların bunlara erişimi yoktu.” dedi.

Hesap nasıl açılır:

  • Doğum belgesi aldıktan sonra her şey otomatik olarak gerçekleşecek;
  • Yeni doğan ile ilgili bilgiler kayıt defterine girilir, Gelecek Nesiller Fonu’nda bir hesap oluşturulur.

Biriken fon nerede kullanılabilir?

  • Konut alımı için;
  • Ukrayna üniversitelerinde okumak için;
  • Tasarruf hesabına aktarmak şeklinde.

Fonlar, reşit olma yaşına ulaşıldığında ödenir, ancak çocuğun ciddi bir hastalığı olması durumunda, daha önce para çekilebilecektir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hablemitoğlu suikast zanlısı Ukrayna’dan Türkiye’ye getirildi

Şulyak “Bu fonları olabildiğince korumak için devlet, onları iç devlet tahvillerine yönlendirecek. Bunlar, amortismandan korunan devlet tahvilleridir, faiz şeklinde gelir elde edeceklerdir. Bu paralar bu fonda toplanacak, Ukrayna ekonomisi için çalışacak, devlet tahvillerine yatırım yapacak ve 2037’den itibaren reşit olan Ukraynalılara ödenmeye başlayacak.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com