Politico, Putin’in yeni dönemine ilişkin 5 senaryo belirledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
UkrHaber kolajı, fotoğraf REUTERS

Politico, Rusya’da galibi önceden belli olan sözde başkanlık seçimleri sonrasında Vladimir Putin’in yeni döneminin Rusya’ya neler getireceğine dair 5 senaryoyu derledi.

Senaryolar, Rusya’da bir sonraki başkanlık seçimlerinin yapılacağı 2030 yılına kadar olan dönemi kapsıyor. İşte beş senaryo:

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

  1. Demokrasinin gelişmesi. Savaşın arka planına karşı yetkililerden duyulan memnuniyetsizlik ve ekonomik durumun kötüleşmesi, 1989’da Doğu Avrupa’da anti-komünist “kadife devrimler” modeline göre bir hükümet değişikliğine neden olabilir. Bunun olasılığı %5-10 civarındadır.
  2. Rusya’nın parçalanması. Başlangıç ilk senaryodakiyle aynı ancak demokrasiye geçiş yerine etnik-milli temelde çatışmalar başlar. Ülke, 1917-21 İç Savaşı veya SSCB’nin çöküşü sırasındaki yerel savaşlar örneğini takiben kaosa ve şiddet dalgasına sürüklenir. Senaryonun gerçekleşme olasılığı %10-15’tir.
  3. Milliyetçi darbe. Putin tarafından özenle beslenen ancak Ukrayna’daki başarısızlıktan hayal kırıklığına uğrayan radikal sağcı güçler, Yevgeniy Prigojin‘in Haziran 2023’te ve GKChP isyancılarının Ağustos 1991’de yapamadığını yapabilir. Kitlesel bir halk ayaklanması yerine, nispeten küçük bir komplocu grubu bir darbe düzenleyebilir ve neredeyse hiç savaşmadan iktidarı ele geçirebilir. Senaryonun gerçekleşme olasılığı %15-20’dir.
  4. Teknokratik dönüşüm. En yakın çevre, SSCB’de Nikita Kruşçev‘in görevden alınması örneğini izleyerek Putin’in “yumuşak” bir şekilde görevden alınmasını ayarlayabilir. İktidardaki rejim esasen şu ankiyle aynı kalabilir ancak Putin’in kendisi bu rejimden çıkarılacak ve yerine başka bir isim geçecek. Böyle bir teknokrat rejiminin Batı’ya taviz vermesi ve savaşın tüm suçunu doğrudan Putin’e yüklemesi muhtemeldir. Senaryonun gerçekleşme olasılığı %20-25’tir.
  5. Ebedi Putin. Ani ölümü tetikleyebilecek olası sağlık sorunlarının yanı sıra bugün Putin’in yönetimine yönelik gerçek bir tehdit çok az. Demokratik muhalefeti ve “sağdaki” potansiyel isyancıları yok eden 71 yaşındaki Putin’in 2030’a kadar yaşama şansı oldukça yüksek. Bu senaryonun gerçekleşme olasılığı %45-50’dir.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com