ISW, Rusların neden Ukraynalı savaş esirlerinin akrabalarını aramaya başladığını açıkladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna’ya dönen Ukraynalı mahkumlar (Fotoğraf: Devlet Sınır Koruma Servisi/Facebook)

Ruslar, Ukrayna’da iç hoşnutsuzluğu kışkırtmak için Ukraynalı savaş esirlerinin akrabalarını kullanmaya çalışıyor.

Savaş Araştırmaları Enstitüsü’nün yeni bir raporuna göre Ruslar muhtemelen Maidan 3 propagandasının bir parçası olarak hareket ediyor.

16 Mart’ta Ukrayna Verkhovna Rada İnsan Hakları Komiseri Dmitriy Lubinets, Rusya Federasyonu’ndan birilerinin Ukraynalı savaş esirlerinin akrabalarını aradığını ve Rusya’nın mahkumları iade etmeye hazır olduğunu, ancak Ukrayna hükümetinin bunu engellediğini iddia ettiklerini açıkladı.

Rusların, savaş esirlerinin yakınlarını bu durumu protesto etmeye çağırdığı kaydedildi. Lubinets, Ukrayna’nın savaş esiri değişimini hiçbir zaman durdurmadığını kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

ISW, bu Rus bilgi operasyonlarının muhtemelen Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından daha önce bildirilen Maidan 3 propaganda kampanyasının bir parçası olduğunu öne sürüyor.

Analistler, Rusların sivil halk ile Ukrayna’nın askeri-politik liderliği arasında düşmanlığı kışkırtmak istediğine inanıyor.

ISW, Rusya Federasyonu’nun bu tür operasyonları başarıyla kullanma konusunda deneyime sahip olduğunu hatırlattı. Ruslar daha önce Ukraynalılarla cep telefonları aracılığıyla iletişim kurarak Ukrayna’da şiddetli protestoları kışkırtmaya çalışmıştı.

Son mahkum değişimi 8 Şubat’ta gerçekleşti.

SBU da, Rus özel operasyonu Maidan-3’ün Mart-Mayıs 2024’te zirveye ulaşacağını bildirdi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com