İngiltere, Ukrayna’ya Doğu’yu savunmasını ve Kırım’a yönelik saldırılara odaklanmasını tavsiye etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rus füze saldırısından sonra. İngiltere Ukrayna'ya hava savunma sistemleri için yüzlerce füze gönderiyor

İngiltere Savunma Bakanı Grant Shapps ve İngiliz Ordu Komutanı Tony Radakin, Ukrayna ziyareti sırasında üst düzey liderlere ve askeri komutanlara Rusya Federasyonu’na karşı savaşta strateji konusunda tavsiyelerde bulundu.

The Times, haberine göre Shapps ve Radakin, Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve yeni başkomutan Aleksander Sirskiy ile görüştü.

Yayın, Radakin’in Sirskiy’nin kara savaşlarına fazla odaklanabileceğinden endişe duyduğunu, İngiliz komutanın ise iki yıl boyunca Ukrayna’nın stratejisini Batı askeri doktrinine ve karadan, havadan ve denizden saldırı ihtiyacına uygun olarak şekillendirmeye çalıştığını belirtiyor.

Radakin özellikle NATO standartlarına göre yeni Ukrayna Donanmasının oluşumunda aktif rol alıyor. Rusya’yı Karadeniz’de caydırabilecek ve Ukrayna ihracatı için hayati önem taşıyan nakliye yollarını koruyabilecek, daha hafif, daha manevra kabiliyetine sahip gemiler ve insansız hava araçlarından oluşan İran tarzı bir filoya bakmayı tavsiye etti.

Belgede, Mariinsky Sarayı’ndaki bir toplantı sırasında Shapps ve Radakin’in, ön hatlara saldırı planlarından vazgeçilmesi, bunun yerine hattın kuzey ve doğu cephelerinde tutulması ve gerekirse umdukları daha iyi konumlara geri çekilmeleri tavsiyesinde bulunulduğu belirtiliyor. Böylece Rus işgalcileri kontrol altına alabilirler.

İngiliz yetkililer bunun Ukraynalıların çabalarını, Batı uzun menzilli füzelerinin son altı ayda önemli saldırılar gerçekleştirdiği Karadeniz ve Kırım’a odaklamalarına olanak sağlayacağını umuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Yayının muhataplarına göre Zelenskiy görüşmede oldukça ilgiliydi ve iyi bir ruh halindeydi. Yayında ayrıca kendisinin İngiliz tekliflerine de açık olduğu ortaya çıktı.

Kaynaklar, Radakin’in ayrıca Kırım’a ve Rus filosuna yönelik saldırıların Ukrayna’nın 2024’teki başarısının anahtarı olduğuna inandığını ve Kırım’a yönelik saldırıların ve başta denizaltılar olmak üzere Rus savaş gemilerinin imhasının “Rus zihniyetinin” kalbini etkilediğine inanıyor.

Shapps “Putin’in Kırım’ı kaybettiğini, Karadeniz’i kaybettiğini bilmesinin son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Karadeniz Filosu neredeyse 200 yıldır Karadeniz’de tatbikat yapma imkanına sahip. Karadeniz’de tek bir savaş gemisi var. Bu bize Ukrayna’nın Kırım’daki başarısının ölçeği hakkında bir fikir veriyor” dedi.

Belgede ayrıca Grant Shapps‘ın, Rusya Federasyonu’ndan gelen gerçek bir füze tehdidi konusunda istihbarattan gelen uyarı sonrasında Odessa ziyaretini iptal etmek zorunda kaldığı belirtildi.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com