Oyunun kuralları değişiyor: Ukrayna artık oligarklarıyla kavgadan korkmuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Oyunun kuralları değişiyor: Ukrayna artık oligarklarıyla kavgadan korkmuyor

Ukrayna, paralarını siyasi nüfuz kazanmak için kullanan gölge iş adamlarının etkisinden uzun süredir kurtulmaya çalışıyor. Artık bu konuda eli daha güçlü.

Ukrayna Adalet Bakanı Denis Malyuska, Reuters ile yaptığı röportajda, Ukraynalı yetkililerin, değişen siyasi gerçekler ve Rusya ile yaşanan savaş sebebiyle bir zamanların güçlü kodamanlarının peşine düşme konusunda kendilerini daha güçlü hissettiklerini söyledi.

Adalet Bakanı, “Herkes oligarklara karşı suçlamada bulunmanın sonuçlarından korkuyordu, ancak artık durum böyle değil” dedi.

Gazeteciler, Ukrayna’nın, Sovyetler Birliği’nin 1991’deki çöküşünden bu yana biriktirdiği büyük sanayi zenginliğini siyasi nüfuz ve güç elde etmek için kullanan karanlık iş adamlarının etkisinden kurtulmak için uzun süredir mücadele ettiğini söylüyor. Ancak Rusya’nın işgali, doğu ve güneydeki sanayi varlıklarını yok ederek nüfuzlarını zayıflattı ve Şubat 2022’de Moskova’nın saldırmasının ardından kontrol ettikleri televizyon kanalları merkezi bir sinyalle yayın yaptı.

Malyuska’ya göre, siyasi ve ekonomik etkilerini sınırlamayı amaçlayan 2021 yasası aynı zamanda açık bir sinyal de verdi: oligarklar artık düzenleyici otoriteler tarafından “tamamen erişilebilir” hale geldi.

Malyuska “Belgelere, tanıklara, dava materyallerine erişim daha kolay, ki bunları sadece birkaç yıl önce kolluk kuvvetlerinin başarması imkansızdı” dedi.

Yayın, Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılmak ve Batılı ortaklarına, ülkenin yeniden inşasına yardımcı olacak büyük bir yatırım ve fon akışıyla başa çıkabileceğini göstermek istediğini bildiriyor. Yolsuzlukla mücadele kurumları mevcut ve eski yetkililere karşı davalar açtı ve yetkililer aynı zamanda yargıda reform yapmayı ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmeyi umuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Malyuska, Ukrayna’nın AB’nin tavsiyelerini uygulayacağını ancak bu arada Ukrayna kolluk kuvvetlerinin Kiev’in düzeni yeniden sağlama çabasında “oyunun kurallarını değiştirdiğini” söylediği soruşturmalara devam edeceğini söyledi.

Siyaset bilimci Vladimir Fesenko da, Ukrayna’daki yolsuzluğun nedeninin ülkedeki oligarşik sistemde yattığını ve bunun ancak elektronik beyan ve ceza yoluyla ortadan kaldırılabileceğini belirtmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com