Zelenskiy: Ukrayna işgal altındaki Abhazya’daki Rus filosunu vuracak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın işgal altındaki Gürcistan topraklarındaki Abhazya’daki Rus donanmasını ve üssünü hedef alacağını doğruladı

Kırım Platformu’nun ikinci parlamento zirvesinde katılımcılara Ukrayna’nın Kırım yarımadasındaki işgalden kurtulmaya yönelik adımlarından bahseden Zelenskiy, Rus askeri filosunun “artık Karadeniz’in batı kesiminde faaliyet gösteremeyeceğini ve yavaş yavaş Kırım’dan kaçtığını” kaydetti.

“Ve bu tarihi bir başarıdır” diye vurgulayarak “Son zamanlarda Rus lider, işgal altındaki Gürcistan topraklarında, yani denizin güneydoğu kesiminde, Karadeniz Filosu için – daha doğrusu kalıntıları için – yeni bir üs kurulduğunu duyurmak zorunda kaldı. Ukrayna füzeleri ve deniz insansız hava araçlarıyla onları vurmak mümkün, onları her yere ulaştıracağız” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ekim ayı başında tanınmayan bölgenin lideri Aslan Bjania, İzvestia gazetesine verdiği röportajda, Rusya’nın Gürcistan’ın işgal ettiği tanınmayan Abhazya’nın Karadeniz kıyısında bir deniz üssü kurmayı planladığını söylemişti.

Bunun üzerine Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, bu eylemleri Gürcistan’ın egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ağır bir ihlali ve Abhazya ile Tskhinvali bölgesinin yasadışı işgalini meşrulaştırmaya yönelik başka bir provokatif girişim olarak nitelendirdi.

Gürcistan’ın kuzeybatısında, Karadeniz kıyısında yer alan Abhazya, 1992-93 yıllarında Gürcistan’dan ayrılma savaşı verdi. 2008 yılında Gürcistan topraklarının bir kısmının Rus birlikleri tarafından zorla işgal edilmesinin ardından, kendi kendini bağımsız ilan eden Abhazya’nın “bağımsızlığı” Rusya, Venezuela, Nikaragua, Nauru ve Suriye tarafından tanındı.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com